Thomas Rau op Festival van de Gelijkheid

Thomas Rau op Festival van de Gelijkheid

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 11/12/2017
Thomas Rau is dé duurzaamheidsarchitect van Nederland. Hij ontwerpt al bijna 20 jaar gebouwen die meer energie opwekken dan ze verbruiken en kreeg zowat alle groene onderscheidingen die je als architect kan krijgen. Op 12 december gaat hij op het Festival van de Gelijkheid in debat met enkele interessante sprekers:

Op donderdag 14 december bezoekt Thomas Rau het Festival van de Gelijkheid. Hij komt zijn visie op de circulaire wereld van de toekomst uit de doeken doen. Daarna gaat hij in gesprek over duurzaam denken, met een toppanel: Oana Bogdan (architect en founding partner bij BOGDAN&VAN BROECK), Piet Colruyt (bestuurder bij Korys en mede-oprichter van Re-Vive en SI² Fund), Ignace Schops (president Europarc Federation en bezieler van het Nationaal Park Hoge Kempen), Sophie De Somere (bezieler van Onbetaalbaar) en Thomas Van Craen (Managing Director Triodos Bank België). Jonas Muylaert (journalist De Morgen) modereert.

Architect Thomas Rau pleit voor een totaal andere manier van denken, consumeren en produceren

Duurzaamheid: meer dan morrelen in de marge?

Als we straks geen lampen meer kopen maar licht, en geen wasmachines maar wasuren, is dat te danken aan een Duits-Nederlandse architect: Thomas Rau. Hij ontwikkelde, samen met zijn vrouw Sabine Oberhuber, een model dat onze economie voorgoed kan veranderen. Rau pleit voor een totaal andere manier van denken, consumeren en produceren. We hebben dringend nood aan een nieuw economisch model, waarin enkel prestatie tellen, en geen eigendom meer bestaat.

“Vandaag draagt niemand nog de consequenties voor zijn daden. Producten worden verkocht en daarmee wordt ook de verantwoordelijkheid afgestaan,” zegt Rau. “Waarom niet alles omdraaien? We moeten evolueren van verbruikers naar gebruikers. We kopen dan geen lampen meer, enkel nog lichturen. We kopen geen wasmachines, maar betalen enkel wasbeurten. De producent blijft eigenaar van zijn product en leent zijn producten/grondstoffen tijdelijk uit aan de gebruiker."

“Voor mij gaat duurzaamheid over een ander besturingssysteem voor onze maatschappij, waarbij overheden, sociale organisaties en bedrijven gaan samenwerken.” Aan het woord is Piet Colruyt. “Social entrepreneurs en inclusieve bedrijven zullen hierin samen het voortouw moeten nemen.  De overheid moet visionair, op lange termijn én in het algemeen belang, het kader creëren.” Hoe kan zoiets in zijn werk gaan?

Kunnen we deze visie ook niet verbreden naar het gebruik van onze ruimte? Hoe komen we tot een intelligent grondgebruik én groen in steden met een hoge densiteit van gebouwen. Hoe gaan we ‘verbruikers van de aarde’ naar bescheiden deelnemers aan het eco-systeem.

Praktische info

 

Ontdek hier de 10 favoriete activiteiten van Netwerk Bewust Verbruiken tijdens Festival van de Gelijkheid.