Een familiale holding in een traditionele sector. Dat lijkt PMC uit Vilvoorde op het eerste gezicht. De broers Didier en Christophe Pierre leiden er vier verschillende onderdelen in goede banen. En dan, vertelt manager Anne Lenaerts, kwam het moment dat Didier Pierre zich grote vragen begon te stellen. “Er gingen voortdurend massa’s meubels door onze handen, en vele daarvan verdwenen gewoon op de afvalberg. Omdat de klant geen ruimte had, of er geen oplossing voor zag. Een kantoor wordt ongeveer om de zeven jaar heringericht, terwijl bepaalde onderdelen zoals stalen poten makkelijk dertig, veertig jaar meegaan. Hij begon zich af te vragen of er geen alternatief bestond, of we al dat materiaal niet konden recupereren en een tweede leven geven.”
Als je kantoormeubelen kunt hergebruiken, herstellen, vernieuwen en zelfs ombouwen naar iets anders, verleng je de levensduur ervan, verklein je de afvalberg én de CO2-uitstoot
Hij begon aan een grootscheepse studie naar de ecologische voetafdruk van zijn onderneming. En die bleek best wel indrukwekkend. “Logisch natuurlijk, met alle vrachtwagens die voor ons op de baan zijn. Die kun je nu eenmaal niet wegdenken”, zegt Anne Lenaerts. “Maar op enkele vlakken scoorden we wel al goed. Vooral dankzij ons doorgedreven afvalbeheer: elk onderdeeltje wordt gescheiden en zo veel mogelijk gerecycleerd. Een grote archiefkast weggooien omdat het sleuteltje zoek is, is zonde. Dus hebben we een apparaat om die sleuteltjes opnieuw te branden. We beseften al snel dat in dat onderdeel van onze business nog veel meer potentieel zat. Als je kantoormeubelen kunt hergebruiken, herstellen, vernieuwen en zelfs ombouwen naar iets anders, verleng je de levensduur ervan, verklein je de afvalberg én de CO2-uitstoot. Die filosofie leidde tot een vierde tak van onze onderneming: NNOF of Nearly New Office Facilities. Want de stukken die we hier maken zien er zo goed als nieuw uit, ook al zijn ze gemaakt van bestaande ‘afvalstoffen’.”
Duurzame filosofie
Repair, reuse, remanifacture, dat is de mantra van NNOF. Het gaat dus verder dan een bureaustoel met drie wieltjes redden van de sloop, bij deze onderneming zitten designers die voortdurend op zoek gaan naar mogelijkheden om bureaus om te bouwen tot stoelen, of kasten tot vergaderblokken.
Dat dit bedrijf geen concurrenten op de markt heeft, is bijna verbazingwekkend. Want het idee erachter is even geniaal als logisch. Anne Lenaerts: “De KBC bouwde onlangs bijvoorbeeld een grote toren in Gent. Wij hebben daarvoor in allerlei andere kantoren van de bank overtollig of verouderd materiaal opgespaard, tot we voldoende hadden om mee aan de slag te gaan. Die volledige kantoortoren is nu dus ingericht met hedendaagse meubels die we speciaal voor hen hebben ontworpen op basis van recuperatiemateriaal. Een goedkope oplossing voor hen én iets moois om mee uit te pakken.”
Een kantoor wordt ongeveer om de zeven jaar heringericht, terwijl bepaalde onderdelen zoals stalen poten makkelijk dertig, veertig jaar meegaan
Nog grote plannen
Tegen 2020 wil NNOF klimaatneutraal worden. En dat vraagt heel wat creativiteit, die een stuk verder gaat dan meubels hergebruiken alleen. Zo merken we een bijenhotel op, midden op de parking van het bedrijf. Anne Lenaerts knikt enthousiast. “We hebben ook een bloemenweide aangeplant die de biodiversiteit moet verhogen, en we hebben pontons aangelegd zodat de kikkers gebruik kunnen maken van onze watervergaarbakken.De medewerkers worden ook gestimuleerd om te carpoolen of het openbaar vervoer te gebruiken, de gebouwen werden extra geïsoleerd, er werden zonnepanelen geplaatst en noem maar op.
Hoe bedreven NNOF intussen ook is in de circulaire economie, er zit duidelijk nog wat rek op. “Zo buigen we ons nu ook over de ‘end of life’ van onze eigen producten”, vult Anne Lenaerts aan. “Tot voor kort hielden we ons enkel bezig met het ontwerpen vanuit recuperatiemateriaal, maar ook die hergebruikte meubels raken natuurlijk ooit afgeleefd. We zijn daar nu heel bewust mee bezig: zo lijmen we minder vaak planken aan elkaar, maar kiezen we eerder voor ‘rivetten’, moeren die je achteraf makkelijk los kunt maken, zodat je ze apart kunt inzamelen en er minder lijm vermengd is met het hout. En zo blijven we onszelf heruitvinden.”
Meer info via www.nnof.be
De voordelen van NNOF voor klanten
- Je recupereert kantoormateriaal in plaats van het zomaar weg te gooien
- Je krijgt leuke stukken, op maat gemaakt naar jouw wensen
- Je bent zeker dat je kantoormeubels lokaal gemaakt worden en niet naar lageloonlanden gaan
- NNOF kan aan de hand van een ingewikkeld model exact berekenen hoeveel CO je bespaart als je al je kantoormateriaal volledig vernieuwt, helemaal voor recuperatie kiest of voor een bepaald percentage NNOF’t. Het certificaat met het exacte cijfer krijg je mee – ideaal om aan je imago te werken dus!
-Lees het volledige artikel in de editie april 2016 van Vrouwen met vaart van de KVLV-
Tekst: Lore Callens