Shopdown: e-book over de impact van corona op de mode-industrie

Shopdown: e-book over de impact van corona op de mode-industrie

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 22/07/2020
Is de textielindustrie veranderd in een soort Booking.com, waarbij kledingmerken de coronapandemie misbruiken om kosteloos bestellingen in te trekken? Dat vraagt Sarah Vandoorne zich af in haar e-book 'Shopdown'. Een blik achter de schermen, bij de arbeiders die onze kledij in elkaar stikken.

Zonder kleerscheuren de coronacrisis doorkomen: voor miljoenen kledingarbeiders is dat onmogelijk. Kledingmerken proberen een faillissement te vermijden door bestellingen te annuleren – inclusief de orders die al in elkaar gestikt zijn. Het gevolg is dat 50 miljoen arbeiders zonder loon komen te zitten voor werk dat ze al geleverd hebben. Spaargeld hebben ze niet, daarvoor zijn de lonen te laag. Ze moeten zien te overleven in een uitzichtloze situatie en gaan zo snel mogelijk opnieuw aan de slag, ook al is de kans op besmetting op de fabrieksvloer immens.

"Ik werd hier zo pessimistisch van, dat ik als een gek interviews afgenomen heb om te weten komen of deze crisis ook positieve gevolgen zou kunnen hebben. Uiteindelijk heb ik mijn halve adresboek gevraagd wat hun best case scenario was om deze crisis door te komen. Hun optimisme heeft me aangemoedigd om een boek te maken", vertelt journaliste Sarah Vandoorne.

Vandoorne brengt een boek uit, in de vorm van een gratis te downloaden e-book, dat in 10 hoofdstukken beschrijft hoe de coronacrisis de mode-industrie tekent en wat we uit de crisis kunnen leren. Het werd een verhaal over overproductie, overconsumptie, de nood aan alternatieven, hoop en transitie. "Een andere mode-industrie is mogelijk. Nu is het moment om op die nagel te blijven kloppen."

Het e-book is gratis te downloaden, maar een donatie is meer dan welkom. Meer informatie vind je op de blog ontketening.be.

Hier kun je het e-book 'Shopdown. De impact van COVID-19 op de textielindustrie' downloaden

 

Sarah Vandoorne is freelance journalist. Ze schrijft voor o.m. MO* Magazine, Eos Tracé en Gent Fair Trade.