Duurzame kledingwinkels in kaart gebracht

Duurzame kledingwinkels in kaart gebracht

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 09/12/2014
In dit artikel geven we een overzicht van winkels en merken die duurzame kleding aanbieden. We tonen organisaties en campagnes die streven naar een duurzamere kledingproductie, alsook hulpmiddelen om de juiste labels te herkennen.
webshop duurzame kleding People Tree
Jurk uit de collectie van het ecologische kledingmerk People Tree

Ecoplan.be: winkels opzoeken via internet

Ecoplan.be is de online kaart met duurzame verkopers, diensten en webwinkels uit Vlaanderen en Brussel. De kaart wordt voortdurend geüpdatet met nieuwe adressen. Op de themapagina Goed Gekleed van Ecoplan zie je welke duurzame kledingwinkels kledij aanbieden uit biologisch en fairtrade katoen, of uit andere duurzame materialen. In de rubriek Kinderen vind je verkooppunten van ecologische baby- en kinderkleding terug. De rubriek Tweedehands toont onder andere de tweedehands kledingwinkels in Vlaanderen en Brussel. Ook deze website vind je een overzicht van tweedehands verkooppunten.

Bedrijven aangesloten bij Fair Wear Foundation

Kledingbedrijven die de Fair Wear Foundation gedragscode ondertekenen, verbinden zich ertoe de arbeidsomstandigheden in hun fabrieken te laten inspecteren. Ze voeren verbeteringen door aan de hand van een werkplan dat door Fair Wear Foundation wordt goedgekeurd. De volledige lijst van (internationale) bedrijven die aangesloten zijn, staat op www.fairwear.org.

Ranking modeketens volgens Schone Klerencampagne

De Schone Kleren Campagne lanceert geregeld onderzoeken rond het beleid van modeketens en merken en de arbeidsomstandigheden in hun toeleveringsketen. Ze hanteert volgende criteria om het engagement van een onderneming te evalueren: gedragscode, toepassing, controle, transparantie. Deze lijst vind je terug op www.schonekleren.be. Een jaar lang deed de Schone Kleren Campagne onderzoek naar de werkomstandigheden van textielwerkers van grote kledingmerken. Meer dan 140 kledingmerken werden geanalyseerd en zijn nu op te zoeken in de app Fair Fashion.

Ranking modemerken volgens Rank a Brand

De Nederlandse organisatie Rank a Brand stelde  aan de hand van vragenlijsten over CO2-uitstoot, milieubeleid en arbeidsomstandigheden een ecologische ranking op van verschillende modemerken. Hun rankings, onderverdeeld in verschillende categorieën mode, kleding en schoenen.

Greenpeace Detox campagne

Greenpeace toonde via studies aan dat veel kledingstukken van grote merken nog vervuilende stoffen bevatten, die na een wasbeurt ook in ons water terecht komen. Lees hier meer over de Detox campagne van Greenpeace Internationaal. Als antwoord op de campagne beloofden volgende merken al om giftige stoffen, zoals NPE’s, uit hun productieproces te weren.

De Mobiele Kledingchecker van Goed Waar

De Nederlandse organisatie Goede Waar maakte een Mobiele Kledingchecker. Daarmee kun je al winkelend de duurzaamheid van een kledingmerk nagaan via je smartphone. De Kledingchecker-app legt maar liefst 325 kledingmerken onder een strenge duurzaamheidsloep. Je kan hem hier downloaden als app voor je smartphone.

Meer info?

Lees ook het artikel Kledinglabel: bio, eco fairtrade
Lees ook het artikel 10 tips voor een groene kleerkast
Lees ook het blogartikel 'Ecoshoppen, waar doe je dat?' van Ma vie en vert