Robinetto

Robinetto

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 29/04/2020
1 miljard drankverpakkingen minder. 1 miljard plastic flessen die niet geproduceerd en getransporteerd worden. Het kan en het is zelfs simpel. Robinetto in de kijker als Mei Plasticvrij-changemaker.

Wat is het?

Water verpakken en transporteren is absurd. Er is immers een veel duurzamer, makkelijker én goedkoper alternatief: kraanwater. Vanuit die visie ontstond Robinetto. 

Robinetto biedt watertaps aan voor horeca, kantoren, particulieren en  evenementen. Door die watertaps aan siropen te koppelen, kan Robinetto ook duurzame frisdranken verzorgen.

Waarom?

Er is iets waanzinnig dat we doen, en daar moeten we mee stoppen. Dat is: water verpakken en vervoeren.

In België gooien we dagelijks meer dan 2,5 miljoen drankverpakkingen weg. Dat zijn er meer dan 100.000 per uur. Jaarlijks drinken we meer dan 1,4 miljard liter flessenwater en nog eens evenveel frisdrank. Vrachtwagens leggen ettelijke miljoenen kilometers af om die verpakte dranken te vervoeren. Na gebruik blijven we zitten met een berg afval en een gigantische hoop CO2.

80% van het volume van frisdranken (dus 1,1 miljard liter) is puur water. Waarom zou je het zo blijven verpakken en vervoeren? Het kan ook anders, door frisdranken ter plekke te maken door leidingwater toe te voegen aan siroop.

Wie trekt het?

Robinetto is de roepnaam van cvba De leiding, opgericht door Patrick, Jeroen, Wart en Fried.

Patrick Doyen werkte meer dan 20 jaar in de drankenindustrie, zowel bij Coca Cola als bij Spadel. In 2012 besliste hij de sector te verlaten. Zes jaar later werd hij een van de mede-oprichters van Robinetto, een sociale impact-onderneming die de drankvoorziening op evenementen en in de horeca wil verduurzamen. 

Jeroen Vereecke was oprichter en t.e.m. 2019 organisator van Boomtown Festival tijdens de Gentse Feesten. Hij nam vele opgemerkte initiatieven om dat stadsfestival groener te maken, onder meer door te pionieren met herbruikbare bekers, met een mobiel rietveld dat water zuivert en een prototype voor een ecologische festivalbar: de BoomBar. Die BoomBar vormde de start van de nieuwe sociale onderneming die nu Robinetto heet.

Wart Thys is architect, gespecialiseerd in duurzaam bouwen en gebeten door maken en experimenteren. Hij is onder meer actief bij evr-architecten (sinds 2009). Hij raakte betrokken bij Robinetto als ontwerper van de BoomBar. 

Fried Roggen is als ex-fondsdirecteur bij SI2-Fund, een investeringsfonds voor duurzame impact-ondernemingen, gespecialiseerd in financieel beheer en investeringsstrategieën voor startende ondernemingen.

Trots op …

Dit is een testimonial van een gelukkige klant en daar is Robinetto trots op: “Dankzij de Robinetto-tap  spaar ik een hoop werk uit. Bovendien zie ik het als een win-win-win situatie, zowel voor mij, voor de klant als voor het klimaat!" Lino Van Reeth, Café Ventura in Gent

 

Facebook: @RobinettoWater | Instagram: @robinetto_water | Website: www.robinetto.be

 

Meer handige links

 

In het kader van Mei Plasticvrij 2020 - lees meer info en doe mee via info.meiplasticvrij.be