Content: winkel verpakkingsvrij

Content: winkel verpakkingsvrij

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 29/04/2020
Een fijne plek die klanten goesting geeft in zero waste shoppen - ontdek Mei Plasticvrij-changemaker Content (en de vele andere verpakkingsvrije winkels)

Wat is het?

Content is één van de eerste verpakkingsvrije winkels in België. Je kunt in Content zowat alles kopen wat je dagelijks nodig hebt: groenten en fruit, rijst, pasta, kaas, shampoo en zeep, frisdrank en alcohol, koekjes en chocolade … Alle producten worden onverpakt of in een herbruikbare verpakking aangeboden. Voor de meeste zaken moet je dus eigen potjes, zakjes, bokalen of flessen meebrengen.

Hoe werkt het? Je weegt je verpakking, vult die met lekkers en rekent af. Het gewicht van je verpakking wordt afgetrokken van het totale gewicht. Doordat je niet meer moet koopt dan je nodig hebt, ga je ook voedselverspilling tegen.

Waarom? 

Zero Waste, dat is voor Content meer dan plastic of eenmalige verpakkingen vermijden. Naast de verpakkingsvrije winkel in de Tiensestraat (sinds 2014) werd in 2019 Content Catert gelanceerd: overschotten uit de winkel worden verwerkt tot verse soep, quiches, warme maaltijden, gebak, confituren & chutneys en opnieuw te koop aangeboden. Content organiseert ook recepties of lunches voor groepen.

Door te werken als een coöperatie hebben zowel uitbaters, klanten als leveranciers inspraak in het reilen en zeilen van de winkel. Zo wordt een eerlijk product aan een eerlijke prijs gegarandeerd. Content werkt zoveel mogelijk met lokale leveranciers en vult aan met biologische en fairtrade producten om het hele plaatje zo duurzaam mogelijk te houden.

Wie trekt het?

Sara, Dries en Laurence. En 200 aandeelhouders, die zorgen voor advies én enthousiasme. Zo brengen ze maaltijden tijdens de poetsweek. Zonder hen hadden Sara, Dries en Laurence de startjaren niet overleefd!

Quote

Sara vertelt: “Wij zwaaien niet de hele tijd met het vingertje. Door een fijne plek te zijn hebben onze klanten goesting om zero-waste te shoppen”

Trots op…

"Samenwerken met lokale leveranciers is niet alleen ecologisch en sociaal belangrijk , het zorgt ervoor dat we ook achter de schermen onze low-waste doelstelling zoveel mogelijk kunnen waarmaken. Door zoveel mogelijk recht van de boer / ambachtsman af te nemen kunnen we immers goede verpakkingsafspraken maken. Als winkel produceren we dan ook niet meer restafval dan een gemiddeld huishouden , terwijl onze trouwste klanten nog maar twee keer per jaar een zak buiten zetten."

 

Facebook: @contentcvba | Instagram: @content_leuven | Website: contentleuven.be  

 

Meer verpakkingsvrije winkels:

 

In het kader van Mei Plasticvrij 2020 - lees meer info en doe mee via info.meiplasticvrij.be