Pluimen voor meer veerkracht

In Ledeberg (Gent) kan je voortaan betalen met pluimen, een nieuwe complementaire munt. Ook Op Wielekes, ons deelsysteem voor kinderfietsen, doet mee.
pluimen Ledeberg complementaire munt Saar De Buysere
In Ledeberg geven pluimen ons vleugels (ontwerp Saar De Buysere)

In tegenstelling tot Torekes ( de complementaire munt in de Gentse wijk Rabot) kunnen pluimen niet omgezet worden in euro's, maar in tijd. Eén pluim is goed voor één kwartrier van iemand zijn tijd. Ieder kan een pluim verdienen door zich in te zetten op drie domeinen: burenzorg, buurtzorg en ontmoeting. De pluimen zijn een initaitief van Stad Gent samen met Samenlevingsopbouw Gent en tal van lokale organisaties. 

Wat is een complementaire munt?

Deze wijkmunt is een aanvullend betaalmiddel en bestaat naast de reguliere economie. De pluimen in Ledeberg worden verdiend als een bewoner elkaar of de buurt een dienst bewijst. Een uurtje voorlezen in de bibliotheek of helpen in het dovencentrum kan beloond worden met pluimen. De bewoners kunnen die pluimen dan weer verzilveren bij deelnemende handelaars en organisaties voor een tas koffie, een zak aardappelen, een bewegingsles of een optreden van de Ledebirds. Dit alles zou moeten bijdragen aan meer burenzorg en ontmoeting en zo ook voor meer solidariteit en betrokkenheid zorgen. Lidorganisatie Fairfin geeft in dit artikel meer duidinng over complementaire munten

Op Wielekes en de pluimen

Op Wielekes, het deelsysteem voor kinderfietsen in hartje Ledeberg, doet natuurlijk ook mee. Een fiets voor een dagje uitlenen door scholen kost 2 pluimen. Geef je fietsles aan kinderen, dan kan je pluimen verdienen. Maar ook helpen bij het openhouden van het depot kan in ruil voor pluimen, net zoals foetsonderhoud of een goede kinderfiets doneren.

Lees er alles over op www.pluimen.gent.

Meer weten over complementaire munten?