Maak kennis met de helden achter CollectActif

Toen Mohammed in 2013 samen met enkele vrienden CollectActif in het leven riep, had hij misschien niet verwacht dat ze recepten voor burgerschap gingen uitdenken. Elke zondag verzamellen ze meer dan 1 ton voedseloverschotten op de markt van Abbatoirs in Anderlecht. Ze maken voedselpakketten voor mensen in moeilijke situaties, kookten voor vluchtelingen in het Maximiliaanpark en verwenden onze smaakpapillen op het Repair & Share Fest.
CollectActif
© CollectActif

De markt van Abattoir in Brussel lokt wekelijks tienduizenden bezoekers en honderden marktkramers. Aan het einde van de marktdag laten marktkramers de prijzen zakken maar veel perfect eetbaar voedsel blijft achter.

CollectActif gaat voedselverspilling tegen door met vrijwilligers groenten en fruit te verzamelen en te herverdelen naar minderbedeelden. Ze maken ongeveer 160 voedselpakketten voor een 400-tal personen. Maar CollectActif doet meer. Twee maal per week organiseren ze een volkskeuken en ze doen aan sociale catering. In 2015 bouwden ze een veldkeuken uit in het Maximiliaanpark waar toen vele vluchtelingen verbleven. Op enkele weken tijd slaagde CollectActif erin om een diverse groep enthousiaste vrijwilligers te verzamelen, om tweemaal per dag meer dan 1000 maaltijden te maken met voedseloverschotten en om donaties te voorzien. Ze koken met en voor sans papiers en werken met hun collectief aan gezonde en duurzame voeding voor iedereen.

Het leven heeft enkel zin door het menselijke in ons. Onze menselijkheid heeft enkel leven door de richting die we eraan geven.

Wil je Mohammed en andere vrijwilligers van CollectActif leren kennen? Wil je weten hoe ze zich organiseren en welke waarden ze centraal stellen? Hou dan zeker hun facebookpagina in de gaten of help mee als vrijwilliger bij één van hun activiteiten. 

Ook gepost in: Burgerinitiatieven Genoeg