Ook tuinbouwscholen schakelen om naar bio

Ook tuinbouwscholen schakelen om naar bio

Bio Mijn Natuur
geschreven door Bio Mijn Natuurlaatst aangepast op 22/11/2017
Recent maakte College ten Doorn (Eeklo) bekend dat het van start gaat met een bioperceel. Daarmee volgt de school het goede voorbeeld van andere tuinbouwscholen als het PITO in Stabroek of het Bernardustechnicum in Volkegem. Ook de tuinbouwschool van Melle zal in 2018 een perceel omschakelen naar bio.
Biogroenten bij Ten Doorn
Biogroenten bij Ten Doorn

Een gangbaar veld wordt niet op één week tijd een biologisch veld – daarvoor is meer tijd nodig. Ook de tuinbouwschool van College ten Doorn werkte enkele jaren aan de omschakeling van een klassiek tuinbouwperceel naar een bioperceel.

Die omschakeling is inmiddels afgerond. Het grootste deel van de groenten die rond de serre geteeld worden, is nu officieel biologisch gecertificeerd, zodat de groenten ook echt als ‘biologisch' verkocht kunnen worden. De school plaatst een didactisch bord bij het veld dat meer uitleg geeft over de manier van werken.

Het is fijn dat scholieren al op jonge leeftijd kennismaken met de biologische productiewijze en zo een bewuste keuze kunnen maken als ze later zelf een bedrijf opstarten.

Kennis over bio kan volgens ons niet vroeg genoeg beginnen, en daarom wordt er vanuit de biosector gestart met een ‘lerend netwerk’ voor secundaire landbouwscholen, waarin leraren onderling kennis kunnen uitwisselen over bio. Het initiatief voor dit netwerk gaat uit van de werkgroep ‘Bio in onderwijs’ van het Departement Landbouw en van Landwijzer.