Meer variatie in je weekmenu? Probeer een bio groentepakket (en een buurtcompost)

Meer variatie in je weekmenu? Probeer een bio groentepakket (en een buurtcompost)

Eva van Velzen
geschreven door Eva van Velzen laatst aangepast op 15/03/2016
Na twee jaar van voornemens en de wens om een wekelijks biologisch groentepakket te bestellen, zijn we een half jaar geleden toch eindelijk van start gegaan. En ik kan niet anders zeggen: ons weekmenu is een pak gevarieerder geworden, en eten nog leuker en lekkerder. Groenten als postelein, flower sprouts en gele rapen behoren nu tot onze vocabulaire. We schrikken er niet meer van terug als ze in ons pakket verschijnen.
biopakket

Ingrediënten voor een gevarieerd weekmenu:

1. Een (bio) groentepakket van bijvoorbeeld: Den Diepen Boomgaard, Voedselteams vzw, Biobello, of in je buurt te vinden via de websites Recht van bij de boer of Bio mijn natuur.
2. Een zoekmachine, een (aantal) kookboek(en) of een abonnement bij EVA vzw.
3. Potten en pannen.
4. Veel eetlust.

Aan de slag met het pakket

We krijgen iedere week een mailtje met de inhoud van het volgende pakket. Erg handig. We hebben inmiddels geleerd dat een korte zoektocht op het internet of in een kookboek vaak lekkere en verrassende recepten oplevert. Boodschappen doen is daardoor ook makkelijker en efficiënter geworden. We weten wat we willen eten en kopen minder overbodige producten. Misschien nog een tip voor de biopakketten aanbieders: afhankelijk van het seizoen, zou het een idee kunnen zijn om een (tijdelijke) uitbreiding van het pakket te maken voor ouders met kleine kinderen die beginnen met vast voedsel…Dan eet het kind direct biologisch en lokaal en kunnen de ouders gewoon doorgaan met variëren.

Super: de buurtcompost

Een groot voordeel van het biopakket is dat we nu meer biologisch eten. Veel van de producten worden rechtstreeks bij de boer gekocht en daarmee stimuleren we de korte keten. Het afhaalpunt is maar een vijftal minuten stappen van ons huis, in een Gemeenschapscentrum. Door hier wekelijks te komen leerden we ook direct mensen en activiteiten in de buurt kennen. Daarnaast konden we niet anders dan ook eindelijk beginnen met composteren. Niet op ons balkon, maar gewoon bij een buurtcompost. Een veel fijner gevoel om wekelijks een emmertje groente en fruitafval te deponeren in een grote compostbak dan om het in de restafvalzak te zien verdwijnen. In Brussel is er in iedere gemeente wel een compostplek: worms asbl heeft ze in kaart gebracht.