Hier koop je lekker lokale voeding

Hier koop je lekker lokale voeding

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 12/07/2018
Fruit, groenten, zuivel, brood,... recht van bij de boer tot op jouw bord? Lekkerder wordt het niet! We zetten enkele initiatieven op een rijtje die lokale voeding ondersteunen en gemakkelijk maken voor de consument, van een Buurderij en een boerenmarkt, tot samentuinen en Voedselteams.
© Natalie Maynor (Flickr)

1. Op de Buurderij van Boeren & Buren

Boeren & Buren is een netwerk voor de rechtstreekse verkoop van producten van boeren aan buren. Via deze weg kan de boer zijn producten in alle vrijheid verkopen aan lokale consumentengroepen. De korte keten wordt versterkt, de banden tussen producent en consument aangehaald en het klimaat beschermd. Als buur (koper) kan je eenvoudig inschrijven op de website van Buren & Boeren bij de dichtstbijzijnde buurderij. Eens ingeschreven, kan je de wekelijkse koopdag opzoeken van je buurderij en online een bestelling plaatsen. Op het wekelijkse moment waar buren en producenten elkaar ontmoeten, kan je jouw bestelling afhalen. 

www.boerenenburen.be

Fruit, groenten, zuivel, brood,... recht van bij de boer tot op jouw bord? Lekkerder wordt het niet!

2. Op de boerenmarkt

Op een boerenmarkt verzamelen lokale land- en tuinbouwers zich om hun eigen producten aan de man te brengen. De organisatie Recht van bij de Boer zet ze allemaal op een rijtje: "Een boerenmarkt is net een beetje anders dan een gewone markt. Op een boerenmarkt staan voornamelijk landbouwers met hun eigen hoeveproducten. Dus net als bij de andere verkooppunten in de korte keten komen er geen veilingen of supermarkten aan te pas. De meeste boerenmarkten hebben een reglement. Daarin staat bijvoorbeeld dat alle kramen hoeveproducten moeten verkopen of dat er per productcategorie maar 2 kramen mogen staan. Er zijn tal van traditionele boerenmarkten zoals de boerenmarkt van Gent, Tielt of Dilbeek. Maar ook nieuwe initiatieven zoals buurderijen vallen onder de noemer boerenmarkt." Meer info vind je op de website van Recht van bij de Boer.

3. Voedselteams

Voedselteam is een netwerk van lokale teams en duurzame producenten. Via dit netwerk wordt directe verhandeling van duurzame streek- en seizoensvoeding georganiseerd. Een voedselteam is een groep mensen die samen basisvoedsel aankopen bij lokale of regionale producenten en dat wekelijks afhalen in een gemeenschappelijk depot. Bestellingen en betalingen van de producten gebeuren praktisch via een webwinkel. Het is een eerlijke en gemakkelijke manier om je eten lokaal aan te kopen en zeker te zijn van de kwaliteit ervan. Hier vind je een overzicht van alle Voedselteams.

www.voedselteams.be

4. Samentuinen

Een Samentuin is een tuin waarin mensen samen ecologisch tuinieren. Velt biedt advies en ondersteuning aan personen of besturen die een Samentuin willen oprichten of zich bij een bestaande tuin willen aansluiten. ‘Samen’ staat voor diversiteit en voor ‘samen doen’. Jong of oud, rijk of arm, autochtoon of allochtoon, alleen of met je gezin, meer of minder mobiel… iedereen is welkom in een samentuin. In sommige tuinen krijgt elke tuinier een eigen perceeltje en beheert hij samen met de groep enkele gezamenlijke plekken zoals paden, een tuinhuis en randbeplanting. Hier vind je een overzicht van alle Samentuinen.

www.samentuinen.org

5. Recht van bij de Boer

De organisatie Recht van bij de Boer verzamelt alle verkooppunten van lokale voeding in jouw buurt. Ze verzamelden al 1700 verkooppunten in Vlaanderen: "Als bewuste consument weet je graag waar je voedsel vandaan komt en wie het heeft geproduceerd. Wanneer je rechtstreeks bij de boer koopt, weet je bovendien ook dat je steeds verse, kwalitatieve producten krijgt aangeboden. Van groenten en fruit over zuivel en vlees tot kruiden en hoeve-ijs, je vindt ze allemaal bij je in de buurt. Dat hoeft geen hoevewinkel te zijn, maar kan ook een boerenmarkt, voedselteam, groenteabonnement of buurderij zijn."

www.rechtvanbijdeboer.be

 

*** wordt nog aangevuld***

 

Lees ook: