Inspirerende podcasts voor onderweg

Inspirerende podcasts voor onderweg

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 06/10/2021
Ben je ook op zoek naar inspirerende verhalen voor onderweg? Op de trein, op de fiets, tijdens het joggen of een wandeling... een podcast kan je overal mee naartoe nemen. We sommen voor jou enkele interessante podcasts op rond eenvoudig en duurzaam leven, anders ondernemen, minimalisme, simplify life,...
Pixabay
© Pixabay

1. Zwijgen Is Geen Optie

Zwijgen Is Geen Optie is een pareltje in de Podcast-wereld. Op een klein jaar tijd werden oprichters Tom en Anthony vader. Ze keken rond en zagen dat de wereld zoals die is op cruciale vlakken verschilt van de wereld die ze voor hun dochters dromen. Dus gingen ze op zoek naar mensen die begrijpen wat de grote problemen zijn, maar zich daar niet door laten verlammen. In het slechtste geval om hun laatste hoop te documenteren. In het beste geval om een hoopvolle, betrokken en mondige grondstroom in Vlaanderen zichtbaar en groter te maken.

zwijgenisgeenoptie.be

2. Het Groene Hart

Het Groene Hart is een podcast van Happinez Magazine en Jelle Dercxk over duurzaam leven. Jelle gaat op zoek naar het groene hart van zijn gasten. Hij studeerde af aan de toneelschool en ging nadien aan de slag als stem- en camera-acteur. Op zijn blog Growthinkers deelt hij zijn ervaringen over minimalisme, duurzaamheid en persoonlijke groei. Hij schreef onlangs het boek 'Verlangen naar minder'. Een aanrader om te volgen!

www.happinez.nl/podcasts

3. Conscious chatter

Heb je interesse in eerlijke mode? Dan is deze podcast zeker iets voor jou. Conscious Chatter is opgericht door de Engelse Kestrel Jenkins. Na haar stage bij het duurzame modebedrijf People Tree in Londen, wist ze dat ze de richting van fair fashion wou blijven uitgaan. Kestrel toont ons wat we kunnen leren van de kledingindustrie en hoe we een deel kunnen uitmaken van de positieve verandering in de sector. Ze is geboeid door waar onze kleding is gemaakt, uit welke materialen ze zijn gemaakt, en wie ze heeft geproduceerd. 

consciouschatter.com/podcast

4. The Minimalists

De Amerikanen Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus vormen het duo The Minimalists. Op hun website, in hun film, in hun boek én ook in hun podcasts tonen ze jou de wereld van het minimalisme. Ze omschrijven minimalisme niet als 'minder hebben' maar net als 'meer hebben': meer tijd, meer passie, meer vrijheid, meer geluk, meer engagement, meer creativiteit,... Als je alle spullen wegdoet die je niet meer nodig hebt, geloven zij erin dat je meer tijd krijgt voor de belangrijke dingen in het leven (en dat zijn geen spullen). In de Minimalist Podcast kan je genieten van hun ervaringen en tips om te leven als een minimalist: in jouw huis, relaties, werkplek,... Een aanrader als je interesse hebt in minimalisme en een eenvoudiger leven.

www.theminimalists.com/podcast

5. Slow Your Home Podcast

Brooke, Ben en hun twee kinderen zijn afkomstig uit Sydney. Nadat Brooke een depressie onderging, besloot ze om keuzes te maken in haar leven. Ze koos radicaal om te focussen op wat écht belangrijk is voor haar. Doorheen haar zoektocht kwam ze in aanraking met minimalisme en eenvoudig leven. Ze dompelde zich onder in de filosofie van het eenvoudig leven ('slow living philosophy') en ontdekte de voordelen van leven met minder. Na 2 jaar ontspulde ze zo'n 25.000 voorwerpen uit haar huis. Haar doel is momenteel om mensen te tonen wat de voordelen zijn van zo'n eenvoudiger leven. Ze schreef er ook 2 boeken over: 'Destination Simple' en 'SLOW'. Een inspiratie om zelf eenvoudig te leven!

slowyourhome.com

6. Low Tox Life

De stem achter de podcast Low Tox Life is die van Alex Stuart. Met haar blog wil ze ervoor zorgen dat mensen betere keuzes maken voor hun gezondheid en de planeet. Ze startte in 2010 met enkele recepten en artikels, maar ondertussen vind je heel wat informatie op haar blog, in haar boek én in een podcast. In haar podcasts behandelt ze veel verschillende thema's: onze slaapgewoonten, onze voeding, psychologisch welzijn én zelfs over toiletpapier om de wereld mee te veranderen.

www.lowtoxlife.com

7. Spirit of 608

Door vrouwen en voor vrouwen, zo omschrijft de podcast Spirit of 608 zichzelf. De blog draait volledig rond 'the future of fashion'. De afleveringen van de podcast gaan over mode, ondernemen, duurzaamheid en technologie. Inspirerende, succesvolle en innovatieve vrouwen uit de mode-industrie kruipen achter de micro. 

www.spiritof608.com

8. The Simple Life Experiment

'Minder stress, minder spullen en minder afval', dat is de kern van de podcast The Simple Life. Twee jaar geleden ontdekte oprichtster Lisa de voordelen van eenvoudig leven. Ze stelde een missie voor zichzelf op: leven met minder stress, minder spullen en minder afval. In haar podcast hoor je hoe ze slaagt (of niet slaagt) in haar zoektocht. Waarover blogt ze? Haar favoriete topics zijn minimalisme, persoonlijke groei en duurzaamheid. Maar je vindt er ook recepten, boekrecensies en DIY-projecten.

lisassimplelifeexperiment.wordpress.com

9. Think Sustainability

De podcast Think Sustainability onderzoekt de impact van consumptie op alle aspecten van het leven. Het volgt de ontdekkingen, bewegingen en technologieën die werken aan een duurzame toekomst. De thema's zijn heel breed: de toekomst van de commons - wat doen we met de luchtvervuiling - wat is de CO2-impact van onze Facebook-posts - ...

player.fm/series/think-sustainability

10. Brandstof

Antwoorden op vragen over klimaatverandering die ons wakker houden... In begrijpbare taal schetsen de afleveringen in deze podcast met de hulp van een expert het probleem. Daarna overlopen ze oplossingen en kansen, met aandacht voor innovatie, technologie en beleid maar evengoed voor de huis-tuin- en keuken-oplossingen. Wij kunnen aflevering 7 over circulaire economie aanbevelen. 

lamarketista.be/brandstof