10 tips voor een duurzaam schooljaar

10 tips voor een duurzaam schooljaar

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 24/08/2021
1 september komt eraan, dus we zetten nog snel enkele tips voor een duurzaam schooljaar op een rij. Van milieuvriendelijk schoolmateriaal tot tweedehands studieboeken, gezonde vieruurtjes en een ecologisch kotleven.
Flickr © US Department of Education

1. Gebruik wat je hebt

Duik even in je kasten voor je aan je boodschappenlijst begint. Veel kans dat je nog bruikbaar schoolmateriaal hebt dat je opnieuw kunt gebruiken.  

2. Nieuwe spullen nodig? Koop bewust 

Ga voor degelijke schoolbenodigdheden. Voor duurzame, eerlijke artikelen kan je onder meer terecht bij Ecobos, Kudzu en Oxfam Wereldwinkels.

3. Stel een tweedehands schoolset samen

Verschillende Kringwinkels zetten deze weken hun schoolmateriaal centraal. Wees er op tijd bij als je nog als mappen, schriften, pennenzakken of een boekentas nodig hebt. Ook tweedehandssites hebben aparte rubrieken voor schoolkinderen en studenten van het hoger onderwijs. Nog goedkoper: ruil het schoolmateriaal met vrienden, familie en buren.

4. Laat de auto aan de kant

Laat die auto aan de kant. Fiets- of voetpooling is een veilig en milieuvriendelijk alternatief. Hoe dat werkt? Kinderen uit eenzelfde buurt fietsen of wandelen onder begeleiding van een volwassene samen naar school. Lees op www.fietspoolen.be hoe dat praktisch verloopt. Carpoolen kan o.m. via www.schoolpool.be

Nog een kinderfiets nodig? Misschien kun je gebruik maken van het handige deelsysteem voor kinderfietsen 'Op Wielekes' dat meegroeit met jouw kind. Kijk eens op www.opwielekes.be of er een depot in jouw buurt is, wie weet kan jouw kind het nieuwe schooljaar inzetten met een deelfiets!

5. Gebruik een brooddoos en drinkbus

Kies een drinkbus of brooddoos uit een BPA-vrij materiaal. Dit zijn alvast vijf duurzame brooddozen om van te smullen. Velt geeft recepten voor lekker en gezond broodbeleg. Je kunt ook lekkers voor in de brooddoos kopen in een verpakkingsvrije winkel. Ook hier koop je lekkere en lokale voeding voor je schoolgangers. Minder plastic in huis halen? Mei Plasticvrij deelt tips.

6. Kaft je boeken met recuperatiemateriaal

Waarom kaftpapier kopen als je boeken en schriften origineel kan inpakken met oude affiches, posters, tijdschriften, wereldkaarten en resten behangpapier? Geef je toch de voorkeur aan nieuw kaftpapier, kies dan rollen uit ecologisch papier. www.labelinfo.be geeft info over duurzame papierlabels.

7. Koop een geüpgrade tweedehands computer

Een refurbished toestel kopen in plaats van een nieuw: goed voor het milieu én voor je portemonnee. Sommige bedrijven upgraden afgedankte computers voor scholen en particulieren. Je kunt hiervoor onder meer terecht bij CTG Circular, ECO PC of de Kringwinkels van Spoor2. Je oude computer kan ook een nieuwe adem krijgen door er het gratis besturingssysteem Linux-Ubuntu op te installeren. Als je een defect hebt aan een toestel thuis, kun je hulp vragen in een Repair Café - check hier de kalender. Of misschien zet de Avansa in jouw buurt binnenkort een Digidokter-sessie op?

Kinderen die geen pc hebben kunnen vaak ook terecht bij lokale initiatieven die PC's gratis ter beschikking stellen, bijvoorbeeld bij Deelbaar Mechelen.

8. Leef milieuvriendelijk op kot

In Leuven kunnen studenten een gezond groentenpakket bestellen voor op kot, van een lokale boerderij. Gentse studenten volgen Green Office Gent op Facebook, Antwerpse studenten leren bij op de instagrampagina van Greenoffice UAntwerpen en die van Leuven de Green office for KU Leuven pagina enz.

9. Zoek tweedehands studieboeken

Sommige scholen organiseren zelf een tweedehandsverkoop. Ook op internet wordt er duchtig verhandeld. www.stubooks.be brengt kopers en verkopers met elkaar in contact. Ook via De Slegte kan je op zoek naar tweedehands studieboeken. Via Bookboon kan je gratis pdf's van studieboeken downloaden. Druk je thesis dubbelzijdig af op gerecycleerd papier. 

10. Stimuleer milieuzorg op school

MOS is een Vlaams milieuzorgproject dat loopt van kleuter- tot secundaire school. Op de MOS-site kan je zien wat scholen en leerlingen samen kunnen doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Een schoolmoestuin aanleggen bijvoorbeeld, of een Dikketruiendag organiseren. Moedig je school aan om hieraan deel te nemen.

Schoolmeisje door Goya Bauwens (Flickr)
Schoolmeisje door Goya Bauwens (Flickr)
Ook gepost in: Maatschappij & Lifestyle