5 tips voor duurzame houten meubels

Elk jaar verliest de aarde ongeveer 13 miljoen hectare van haar oorspronkelijk bos. Dat is een oppervlakte bos ongeveer 4 keer zo groot als België. Door volgende tips in het achterhoofd te houden wanneer je een nieuw meubel zoekt, help je voorkomen dat nog meer bos onnodig verloren gaat.
Foto via Pixabay

1. Geef nieuw leven aan oude meubels

Waarom per se een nieuw meubel kopen? Door oude meubels te pimpen of te upcyclen, krijg je vaak een origineel én goedkoop stuk. Met een likje verf of een andere deurknop, ontstaat er misschien een kast die niet zou misstaan op een Zweedse interieurblog. Inspiratie en handleidingen vind je onder meer op Pinterest, Instructables en 1001 ideeën. Op 23 februari en 1 maart 2016 kan je in Antwerpen trouwens deelnemen aan 2 pimp-je-meubel-workshops. Is je meubel stuk, herstel het dan. Of ga langs bij een Repair Café in je buurt, waar je het samen kan herstellen met de handige Harry's en Hariëttes van dienst.

2. Deel of ruil

Veel mensen geven geregeld oude meubels weg via geefpleinen, weggeefwinkels of op online weggeefgroepen. Ook jij kan anderen plezier doen met meubelen die niet meer passen in je interieur.

3. Tik tweedehandsmeubels op de kop

Fijn voor de portemonnee, goed voor het milieu en vaak gewoon ook heel origineel… waarom zou je nieuwe spullen kopen als je ze veel goedkoper tweedehands vindt? De Kringwinkel en tweedehands meubelzaken als Troc en Ecoshop verkopen alle soorten meubelen in goede staat. Ook online kan je heel gericht op zoek. We maakten een handig overzicht van tweedehands verkooppunten. Wie weet welke schatten houden zich wel verborgen op de zolder van je grootouders...

4. Ga zelf aan de slag met hamer en zaag

Maak je graag zelf je meubels? Gebruik dan recupmateriaal of gecertificeerd en/of lokaal hout. Verschillende ontwerpers maken fascinerende creaties uit afval- en recuphout. Denk aan de buitenmeubels van Studio Swelvet uit Mechelen, de ontwerpen van Houtd of de creatieve houtoplossingen van Joenes. Ook het makerscollectief Onbetaalbaar blaast afdankertjes nieuw leven in. Ze gaan aan de slag met alles wat mensen niet meer willen en laten nieuwe dingen ontstaan. 

5. Toch nieuw kopen? Let op het houtlabel

Wanneer je nieuwe houten meubelen koopt, let er dan op dat ze werden gemaakt uit gecertificeerd hout, met een FSC- of PEFC-label. Dan ben je zeker dat de bossen waar het hout gekapt werd ook duurzaam beheerd zijn. Voor iedere boom die men kapt - en dat gebeurt pas al hij kaprijp is - wordt een nieuwe geplant. De werknemers krijgen ook een eerlijke vergoeding voor hun werk. Geef de voorkeur aan lokaal in plaats van tropisch hout. Hout dat in de nabije omgeving groeit en verwerkt wordt, vraagt minder energie en transport. In België groeien verscheidene inlandse houtsoorten, zoals eik en grenen. Die volstaan ruimschoots om in onze behoefte aan timmerhout, meubels, verwarming, papierwaren te voldoen. Kies je voor buitentoepassingen - bijvoorbeeld een terras - voor tropisch hout, let dan ook hier weer dat het FSC- of PEFC-gelabeld is. Duurzame aanbieders vind je via www.ecoplan.be. De website www.labelinfo.be geeft meer info over de betekenis van de verschillende labels.

Ook gepost in: Genoeg