6 boeken voor de zomervakantie

6 boeken voor de zomervakantie

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 30/08/2018
De zomervakantie is het ideale moment om onze neus in de boeken te duwen. Wil je leren leven met minder spullen? Ben je benieuwd naar de transitie naar een groenere wereld, of naar andere vormen van organisatiemanagement? We zetten onze 6 favoriete boeken op een rijtje.
© Pixabay

1. Op eigen kracht van Matthias Bienstman

De evolutie naar een groenere, betere wereld is veel meer dan een ideaal, het is een noodzaak, een evidentie. De mens zal zich in de nabije toekomst ànders verplaatsen, zal op een àndere manier energie opwekken en zal zich ànders voeden. En toch zijn er krachten die deze evolutie afremmen of in vraag willen stellen. Zo wil 's werelds machtigste man niet mee: Trump kiest voor het verleden, voor 'oude' energie (olie, gas en steenkool), voor economisch nationalisme, voor jobs en industrie boven klimaat. En hij is niet de enige die zich liever vastklampt aan een verouderd wereldbeeld, als antwoord op onzekerheid en onveiligheid. Is dit slechts een laatste stuiptrekking en is de vergroening onstuitbaar? Of wat moet er gebeuren opdat de nieuwe wereld ook duurzame antwoorden biedt op het vlak van jobs, sociale zekerheid en welvaart? Lees er alles over in 'Op eigen kracht'.

2. Opgeruimd leven van Eva Brumagne

De combinatie van een job, huishouden, gezin en vrije tijd brengt soms stress met zich mee. Keuzes maken en je goed organiseren is niet altijd even gemakkelijk. Eva Brumagne geeft in haar boek ‘Opgeruimd leven’ tips om tijd en balans in jouw leven te vinden. Het boek staat boordevol praktische oefeningen waar je meteen mee aan de slag kan. Lees hier ons interview met schrijfster Eva Brumagne.

3. Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot

Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle. Zo simpel is het. Zou je best wat duurzamer willen leven, maar weet je niet hoe? En kun je er eigenlijk niet veel tijd, geld of gedoe in steken? Dan is dit wat voor jou. Dit moderne handboek staat vol praktische tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd - voor iedereen die op een positieve manier van de wereld wil genieten. Het laat zien dat mooi en verantwoord samen kunnen gaan. En dat het gaat om goed, niet om perfect: om echtheid, authentieke keuzes en een eerlijk verhaal. Met deze gids maakt Marieke Eyskoot, duurzame mode- en lifestyle-expert, een groen en eerlijk leven leuk en bereikbaar, met bruikbare suggesties, verrassende weetjes, de beste adressen, mooie merken, fijne plekken en slimme oplossingen. Iets goeds doen én het goed hebben tegelijk: wie wil dat nu niet?

4. The Story of Stuff van Annie Leonard

Geen nieuw boek, maar nog steeds een absolute aanrader! We hebben een probleem met spullen. We hebben er te veel, sommige bestanddelen zijn vervuilend voor het milieu en onze gezondheid, én we delen onze spullen niet genoeg. Dat zegt de wereldwijde beweging 'The Story of Stuff'. Oprichtster Annie Leonard vertelt je in haar boek welke weg onze spullen afleggen, en vooral wat er verbeterd kan worden aan deze weg. Ontdek hier ook enkele video's van The Story of Stuff.

5. Verlangen naar minder van Jelle Derckx

In ‘Verlangen naar minder’ neemt Jelle Derckx — die zelf een minimalistische en duurzame lifestyle heeft — je mee op een zoektocht naar een bewust en duurzaam leven. Met persoonlijke verhalen en inspirerende, down-to-earth tools.

6. Reinventing Organizations van Frederic Laloux

Moderne organisaties lijken vast te zitten in een verouderd stelsel. Werknemers raken gedemotiveerd, ondernemers zoeken naar een ander soort management, vertrouwde modellen schieten tekort. Kunnen we op die manier eigenlijk nog wel verder? Reinventing organizations biedt een antwoord. Het boek laat zien hoe we aan het begin staan van een nieuw tijdperk. Daarin dragen belangrijke doorbraken bij aan een diepere voldoening voor management, medewerkers en klanten. Hoe breng je je eigen authenticiteit terug in je werk? Hoe eenvoudig kan een organisatie weer zijn? Wat kun je bereiken door met een gezamenlijk en breed gedragen doel te werken? Met een veelvoud aan praktijkvoorbeelden en inspirerende getuigenissen biedt Reinventing organizations een venster op de organisatie van de toekomst. Het boek Reinventing Organizations is een aanrader voor wie nieuwe manieren van werken en leven wil begrijpen en combineren. Een theoretische en praktische handleiding voor wie de kracht van vrijheid, vertrouwen en wendbaarheid optimaal wil benutten.