Zo ga je voedselverspilling tegen

Zo ga je voedselverspilling tegen

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 02/08/2018
Voedselverspilling tegengaan? Dat wordt steeds gemakkelijker! Jaarlijks belandt één derde van onze voeding in de vuilbak. We sommen voor jou 5 tips op die het gemakkelijk maken om voedselresten te redden, van een app op je GSM tot tips voor jouw boodschappenlijstje.
© Jeremy Jenum

1. Koop bewuster in de winkel

Er is niet alleen sprake van voedselverspilling als voeding ongebruikt wordt weggegooid (vb. de verbruikersdatum is overschreden), maar ook als voedselresten niet worden geconsumeerd. Verspilling komt voor binnen alle schakels van de voedingsproductie en -distributieketen: dat zijn de producenten van voedsel (vb. landbouw), de verdelers (vb. de supermarkt) en natuurlijk de eindverbruiker (de consument). Hoe kan je er als consument voor zorgen dat je minder voedsel moet wegsmijten? De Gezinsbond geeft tips: "Ga beter voorbereid naar de winkel, koop realistische porties, bewaar je voedsel beter en bereidt het efficiënter."

Jaarlijks belandt één derde van onze voeding in de vuilbak. Met deze 5 tips help jij mee om voedselverspilling tegen te gaan

2. Voedselverspilling tegengaan met een app

"Eat well, save the planet, save money." Dat is de slagzin van Too Good To Go, de eenvoudige en duurzame app die samen met ondernemers en haar consumenten voedselverspilling de wereld uit wil helpen. Ieder jaar wordt een derde van het geproduceerde voedsel verspild en de missie van Too Good To Go is daar zo snel en goed mogelijk iets aan te veranderen. Het succes achter Too Good To Go bestaat uit eenvoud, wat de app voor zowel handelaars als voor de consument zo aantrekkelijk maakt. Open de app, kijk welke zaken in jouw buurt overschotten hebben en bestel meteen!

3. Koop (producten van) geredde groenten

De Gentse start-up Wonky biedt een eenvoudige en lekkere manier om bij te dragen aan de strijd tegen voedselverspilling. Wonky maakt smaakvolle en gezonde dips van geredde groenten. "No time to lose", zegt oprichtster Helena, want momenteel wordt 45% van alle groenten verspild. Initiatieven zoals het Brusselse CollectMet verdeelt elke zondag onverkochte groenten en fruit. Het initiatief wil voedselverspilling tegengaan én mensen die het niet breed hebben recht geven op gezond voedsel. Het is een toegangkelijk gebeuren dat volledig steunt op vrijwilligers.

4. Doe mee aan '30 dagen'

Dagen zonder vlees, zonder plastic, zonder alcohol,... genoeg uitdagingen mogelijk! Met de campagne '30 dagen voedselwinst' geeft de overheid heel concrete tips om minder voedsel te verspillen: van creatiever koken, gerichter shoppen en geld besparen. Benieuwd hoeveel voedsel jij of je gezin weggooien? En wat je er aan kan doen? Ga de uitdaging aan! Het is heel simpel. Het voedsel dat je weggooit, doe je dagelijks in een bakje. Op het einde van de dag weeg je het of maak je een schatting van hoeveel gram voedsel je verzamelde. Dit initatief toont aan hoeveel voedsel jij weggooit, én alle andere deelnemers in Vlaanderen. Wedden dat je aan het einde van de 30 dagen minder weggooit?

5. Check de houdbaarheidsdatum

15% van de voedselverspilling wordt veroorzaakt door de houdbaarheidsdata op verpakkingen. Ken jij het verschil tussen 'te gebruiken tot' en 'ten minste houdbaar tot'? THTWegErMee legt het uit. De 'ten minste houdbaar tot'-datum is een adviesdatum voor producten die niet snel bederven, zoals pasta of rijst. Na het verstrijken van deze datum kan de kwaliteit van het product afnemen, maar je kan het nog wel veilig eten. 

 

Lees ook: