Herbruikbare luiers, goed voor milieu èn portemonnee en nog veel meer...

Herbruikbare luiers, goed voor milieu èn portemonnee en nog veel meer...

Ella van Mil
geschreven door Ella van Millaatst aangepast op 07/08/2014
Herbruikbare luiers, ook wel wasbare luiers of stoffen luiers genoemd, zijn relatief onbekend bij het grote publiek. Onterecht, want moderne wasbare luiers bieden veel voordelen en zijn echt niet meer te vergelijken met "van die doeken met spelden" van vroeger.
meisje in wasbare luier
Meisje in herbruikbare luier

Voor- en nadelen?

Laten we beginnen met de voordelen.

 • Goed voor het Milieu
  Herbruikbare luiers zijn veel beter voor het milieu dan wegwerp-luiers. Wist u dat in Vlaanderen alleen jaarlijks 70.000 TON wegwerpluiers per jaar worden verbrand? En dat dit 6 miljoen euro kost aan de belasting betaler? Dit is een immense belasting van die lieve kleine baby'tjes. Door wasbare luiers te gebruiken kan de ecologische voetafdruk van een baby met wel 40% verkleind worden.
 • Goed voor baby's billetjes
  Geen chemische producten tegen bay's billetjes, maar zachte stoffen. Wegwerp-luiers absorberen enorm goed, maar heeft u er al bij stilgestaan dat deze dus ook vocht wegzuigen uit baby's billetjes? Dit is zeer onnatuurlijk en niet goed voor baby's huidje.
 • Goed voor de portemonnee
  Per kindje kan men enkele honderden euro's besparen over de hele luierperiode. Nog interessanter wordt het als de luiers ook voor een tweede (of volgend) kindje worden gebruikt. En ook als er wordt gewassen met regenwater.
 • Zindelijkheid
  Kindjes in wasbare luiers zijn gemiddeld eerder zindelijk dan kindjes in wegwerp-luiers. Dit komt doordat ze de nattigheid beter voelen en dus eerder geneigd zullen zijn om op het potje te gaan zitten
 • Ze zijn modern en hip en NIET moeilijk
  Alle ouders kleden hun kindje graag mooi aan. Herbruikbare luiers van tegenwoordig bestaan in allerlei leuke kleuren en printjes. Dit maakt het helemaal af. Bovendien gaan de moderne wasbare luiers net zo gemakkelijk aan als een wegwerp-luier, ze sluiten op dezelfde manier, met klittenband of drukknoopjes.

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Er zijn wel enkele puntjes die in het nadeel van herbruikbare luiers kunnen werken:

 • De aankoop
  Bij de start koopt men een heel pakket luiers en toebehoren (ca 20 luiers, luieremmer, inlegvelletjes) tegelijk aan. Dit betekent een behoorlijke start-investering. Tegen het einde van de luierperiode heeft men dit er echter al lang uit.
 • De was
  Ja, er moet gemiddeld 2 à 3x per week extra gewassen worden. Daar staat tegenover dat men niet meer naar de winkel hoeft en te sleuren met pakken pampers en zware vuilniszakken. Het vergt gewoon een wat andere (was)routine, waar je heel snel aan gewend bent.

 

Hoe werkt een herbruikbare luier?

Een wasbare luier (ook wel herbruikbare luier genoemd) bestaat in principe altijd uit de volgende delen:

 • Een waterdichte buitenlaag
  Dit kan een apart overbroekje zijn van waterdichte ademende stof, maar deze laag kan ook al inbegrepen zijn in de totale luier.
 • Een absorberende luier
  De luier zelf kan uit allerlei materialen bestaan: katoen, microvezel, bamboe, hennep...
 • Eventueel een absorberende inlegger
  Als het kindje groeit en meer plast, kan een extra inlegger gebruikt worden voor meer absorptie.
 • Een inlegvliesje
  Dit is meestal een biologisch afbreekbaar inlegvelletje dat de ontlasting opvangt, zodat deze gemakkelijk verwijderd kan worden.

Alle onderdelen kunnen worden gewassen in de wasmachine. Zelfs de inlegvliesjes kunnen vaak een paar keer worden gewassen en nog eens hergebruikt.

 

Meer informatie

De kans is groot dat u als lezer nu met nog meer vragen zit dan voor u aan dit artikel begon. Meer onafhankelijke informatie kan men bijvoorbeeld vinden op de site van de Milieuadvieswinkel. Ook zijn er verschillende webshops waar men goede informatie vindt. Eén hiervan is bijvoorbeeld:

Spulletjes voor Spruitjes

Dit is een website waar veel informatie op staat over wasbaar luieren. U vindt er een antwoord op vragen als:

- Waarom is wasbaar luieren interessant?
- Welke types wasbare luiers bestaan er en wat zijn de voor-of nadelen?
- Van welke materialen zijn wasbare luiers gemaakt?
- Hoe worden wasbare luiers gewassen?
- Wat heb ik nodig?

Raakt u er dan toch nog niet helemaal uit? Of heeft u nog persoonlijke vragen? Of zou u gewoon eens wasbare luiers in het echt bekijken, voelen en proberen? Dan heeft u nog een aantal mogelijkheden:

 • Mail uw vragen naar: info@spulletjesvoorspruitjes.be
 • Als u in de regio Kortrijk woont kunt u ook terecht voor een infomoment. Op een tijdstip dat het u past, wordt u wegwijs gemaakt in de wereld van de wasbare luiers en kunt u ook eens wasbare luiers in het echt zien, voelen en proberen. Dit is allemaal geheel vrijblijvend.
 • Er bestaat ook de mogelijkheid om een pakket luiers te huren. Op die manier kunt u het zelf uitproberen en bekijken of wasbaar luieren iets voor u is.