Snuisteren op de tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond

Snuisteren op de tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond

Gezinsbond
geschreven door Gezinsbondlaatst aangepast op 24/11/2014
Tal van afdelingen van de Gezinsbond organiseren tweedehandsbeurzen. Intussen is dit aantal gegroeid tot zo’n 900 beurzen op jaarbasis. Tijdens deze beurzen verkopen gezinnen kindgerichte goederen die in goede staat zijn maar die ze zelf niet meer gebruiken. Een tweedehandsbeurs kan jonge gezinnen en grootouders helpen om tegen een zacht prijsje een uitzet samen te stellen. En als verkoper krijg je zo nog iets terug van je oorspronkelijke investering.
Tweedehandsbeurs Gezinsbond
© Gezinsbond-Iso800

Iedereen welkom

Zijn je kinderen hun kleuterkleedjes ontgroeid of wil je jouw babyspullen van de hand doen? Of verwacht je een baby en ben je op zoek naar een mogelijkheid om allerhande babymateriaal, babykleding, speelgoed, kinderboeken, meubeltjes tweedehands aan te kopen? Kijk je uit naar je kleinkinderen die komen logeren maar zoek je nog wat speelgoed? Ga dan zeker eens naar een tweedehandsbeurs van de Gezinsbond.

Het succes van de beurzen is grotendeels te danken aan het gewijzigde koopgedrag van jonge gezinnen. Het zijn bewuste consumenten die enkel nog aankopen wat ze echt nodig hebben. Ze vinden het niet erg om gebruikte spullen van andere gezinnen over te nemen.

Duurzaam en sociaal

Dit initiatief werd in 1983 onder de vleugels van de Jonge Gezinnenactie van de Gezinsbond, opgestart met als doel de solidariteit tussen de gezinnen te versterken. Gezinnen kregen de gelegenheid hun gebruikt materiaal tegen een prijsje ter beschikking te stellen van andere gezinnen die het op dat moment nodig hadden. Bovendien stimuleerde de Gezinsbond met deze actie het idee van duurzaamheid. Goederen zijn immers niet afgedankt na eenmalig gebruik.

Tweedehands is hip

Dertig jaar later groeit het succes van deze activiteit nog steeds! Het aantal beurzen neemt jaarlijks toe. Bovendien zijn er ook heel wat varianten op de ‘traditionele’ beurzen ontstaan: garageverkopen, fietsverkopen, speelgoedbeurzen, ruilbeurzen, tweedehandsbeurzen met kleding voor volwassenen … Dankzij deze initiatieven voelen heel wat jonge gezinnen zich geholpen in hun zoektocht naar een degelijke, betaalbare babyuitzet.  Andere kandidaat-kopers zijn de grootouders die via de tweedehandsbeurzen betaalbare goederen willen aankopen om hun kleinkinderen optimaal te kunnen opvangen. De lokale afdelingen die instaan voor de organisatie doen meestal een beroep op losse medewerkers om het geheel in goede banen te leiden. Vaak zijn die mensen na de beurs zo enthousiast dat ze zich spontaan aanmelden als vrijwilliger bij de Gezinsbond.

Enkele richtlijnen

De verkopers op de beurzen moeten wel met enkele richtlijnen rekening houden. Handelaars worden geweerd en de aangeboden goederen dienen in goede staat te zijn. De verkoopprijs moet een stuk lager liggen dan de aankoopprijs en het aangeboden materiaal moet veilig zijn. Speelgoed, kinderboeken, kleding en fietsen scoren het best. Het succes van de beurzen is grotendeels te danken aan het gewijzigde koopgedrag van jonge gezinnen. Het zijn bewuste consumenten die enkel nog aankopen wat ze echt nodig hebben. Ze vinden het niet erg om gebruikte spullen van andere gezinnen over te kopen zolang de kwaliteit goed is. Verkopers vinden het belangrijk dat hun duurzaam materiaal op deze manier een nieuwe bestemming krijgt en niet zomaar op de vuilnisbelt terechtkomt.

Meer informatie?

Je leest de aankondigingen van de bijna 900 tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond in ‘De Bond’, de veertiendaagse gezinskrant of op www.gezinsbond.be (in je buurt). De gegevens van de beurzen op de website worden dagelijks aangepast. Voor meer informatie kan je ook terecht op 02/507.89.66 of mail naar tweedehandsbeurzen@gezinsbond.be. De toegang tot de meeste beurzen is gratis. Vergeet als lid van de Gezinsbond zeker je lidkaart waarmee je spaart niet.