Hoop in verkiezingstijd

Hoop in verkiezingstijd

Stefanie De Bock
geschreven door Stefanie De Bocklaatst aangepast op 04/06/2024
Die maak je zelf! Dit zijn onze tips
Astrid Verplancke 'Protestkiemen' - in opdracht van De Transformisten voor Omrijk 2023
Astrid Verplancke 'Protestkiemen' - in opdracht van De Transformisten voor Omrijk 2023

 

Hoop is niets zonder actie. Verkiezingen zijn meer dan gewoon een bolletje kleuren

Binnen een week schudden we met z’n allen opnieuw de politieke kaarten. Wie zal de komende jaren de beleidslijnen uitzetten? Wij hopen alvast op een regering die werk maakt van een economie van genoeg, binnen de grenzen van mens en planeet. Een regering die welzijn, solidariteit en rechtvaardigheid centraal zet.

Hoop is echter niets zonder actie. Verkiezingen zijn veel meer dan gewoon een bolletje kleuren op een zondagvoormiddag. Het is een moment om politici eraan te herinneren welke keuze we collectief maken voor de toekomst. Het mag duidelijk zijn dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Jouw stem telt. Ook in de laatste week voor de verkiezingen.

Laat de komende dagen dus nog duidelijk van je horen en inspireer niet enkel toekomstige beleidsmakers, ook je buren, vrienden en familieleden.

 

DOE MEE

Heel wat middenveldorganisaties inspireerden ons de afgelopen weken in hun campagnes, we maakten een lijstje:

Meer Dan Genoeg: schrijf de toekomstige beleidsmakers aan

Meer Dan Genoeg / More Than Enough, een collectief van activisten, kunstenaars en wetenschappers, gesteund door een sterke groep middenveldsorganisaties (waaronder De Transformisten), schreef een manifest over de politieke veranderingen die nodig zijn om de sociale en ecologische uitdagingen van vandaag aan te pakken. Zorg ervoor dat de mensen die binnenkort misschien in onze parlementen zetelen hun ambtstermijn goed starten. Geef hen alvast inspiratie voor mogelijke beleidsvoorstellen door een mailtje te sturen.

Plus1: wie overtuig jij om positief te stemmen?

Overtuig de komende dagen één persoon om op 9 juni positief te stemmen. Dat is de inzet van de Plus1 campagne. Praat met de mensen rondom je over wat belangrijk is voor de toekomst en hoe dat jullie verbindt tot in het stemhokje. Door 1 iemand anders te overtuigen, verdubbel je je positieve stem. Dat kan tellen, toch?
Extra tip: start je gesprek met onze Gazet van Genoeg. Daar prikkelen we je alvast met een aantal transformatieve beleidsvoorstellen. Hoop in je brievenbus? Vraag je Gazet aan!

S.O.S.: stem op Solidariteit

Volg de oproep van burgerbeweging Hart Boven Hard en stem op een partij die gelijkwaardigheid, solidariteit en emancipatie volop centraal zet.

 

VOLG DEZE HANDIGE KIESWIJZERS

Kun je het bos door de bomen niet meer zien? Deze kieswijzers helpen je misschien op weg:

Milieu en klimaat 

Welke partijen zetten ons op weg naar duurzame landbouw en voeding, energiezuinig wonen, groene fiscale hervorming, natuur en biodiversiteit, openbaar vervoer…? In het kader van de campagne ‘Ik verdien meer’ zocht de milieubeweging het uit. Check de partijwijzer van de milieubeweging bij Bond Beter Leefmilieu.

Klimaatrechtvaardigheid

Wie stuurt aan op een eerlijke klimaattransitie? Reset.Vlaanderen analyseerde partijprogramma’s op hun klimaatrechtvaardigheid.

Financiën

Welke partijen investeren overheidsgeld structureel in een duurzame toekomst? FairFin zocht het uit voor ons.

Gelijkheid

Welke partijen staan voor fiscale rechtvaardigheid, een duurzame en sociale economie die menselijke basisbehoeften inlost binnen de grenzen van de planeet? Oxfam België zocht uit met hoeveel ambitie partijen willen strijden tegen ongelijkheid.

Mobiliteit

Bij welke Vlaamse partijen moeten we zijn om deelmobiliteit meer te laten groeien? Daarover lees je alles bij Autodelen.net.

Evenwicht werk leven

Wie zorgt voor "gelijke porties"? Welke partijen waarderen onbetaalde zorg en staan voor een betere verdeling van arbeid, zorg en vrije tijd? Kijk welke partijen de eisen volgen van vrouwenorganisatie Femma.

Sociale economie

Op welke partij moeten we stemmen voor meer investeringen in de sociale economie in Vlaanderen? Herwin daagde partijen uit om hun ideeën over sociale economie te delen.

Wonen

Wie zet in op sociaal en betaalbaar wonen? De Gentse Wooncoalitie zocht het voor je uit (een samenwerking van Gentse middenveldorganisaties en burgerbewegingen).

 

 

De komende week wordt cruciaal. We kunnen een verschil maken. Er is meer dan genoeg om een economie van genoeg die werkt voor mens en planeet waar te maken. Goede moed! 

 

Astrid Verplancke 'Protestkiemen' (detail) - in opdracht van De Transformisten voor Omrijk 2023
Astrid Verplancke 'Protestkiemen' (detail) - in opdracht van De Transformisten voor Omrijk 2023