De Zaal Shell. En wat nu?

De Zaal Shell. En wat nu?

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 04/05/2022
GEANNULEERD | De Transformisten tekent present op deze dag rond ecologisch toekomstdenken in Antwerpen
'De Zaak Shell' Anoek Nuyens & Rebekka de Wit, productie Frascati en De Nwe Tijd © Karin Jonkers
'De Zaak Shell' Anoek Nuyens & Rebekka de Wit, productie Frascati en De Nwe Tijd © Karin Jonkers

 

Waarover gaat De Zaak Shell?

De Nederlandse ngo Milieudefensie liep in de kijker met een rechtszaak tegen oliegigant Shell. De inzet: Shell dwingen zijn bedrijfsvoering radicaal te veranderen en in lijn te brengen met het klimaatakkoord. Het verweer van Shell? Niet de producent, maar de consument moet veranderen. Dat verweer bleek te zwak. Milieudefensie won. Op 26 mei 2021 dwong de rechter Shell om zijn CO2-uitstoot met 45% te reduceren in 2030 ten opzichte van 2019. Daarmee is de kous nog niet af. In juli 2021 kondigde Shell aan in hoger beroep te gaan tegen die beslissing. Een uitspraak volgt pas in 2023 of 2024... 

'De Zaak Shell' is ook een theaterperformance van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit die met die rechtszaak aan de slag gaat. Nuyens en De Wit zetten steevast sterk sociaal bewogen, documentair theater neer en dat is in 'De Zaak Shell' niet anders. “De zaak Shell is zowel haarscherp als verwarrend. De gedegen research is vertaald naar een sterke tekst en een gedurfde enscenering. Het podium is hier een platform aan uiteenlopende perspectieven. Met verve creëren de spelers hun personage via toewijding, concentratie en trefzeker acteren”, schreef de jury van het Nederlands Theater Festival daarover. 

 

De Zaak Shell stemt tot nadenken en tot actie

De voorstellingen van 'De zaak Shell' in kunstencentrum Monty in Antwerpen nodigen uit tot verdere denkoefeningen. En tot actie!
In samenwerking met theatergezelschap De Nwe Tijd, theaterhuis hetpaleis en denktank Oikos wou Monty op zondag 8 mei de deuren open zetten voor verdieping en uitwisseling over de stemmen in de klimaatcrisis onder de noemer 'De Zaak Shell. En wat nu?'. 

Die dag, waarvoor onderstaand programma in de steigers stond, is jammer genoeg GEANNULEERD

 

11:00 Panelgesprek

In 'De zaak Shell' botsen de belangrijkste stemmen uit het klimaatdebat. We zien hoe geraffineerd de actoren in het debat hun verantwoordelijk doorschuiven naar de ander en welke gevolgen dat heeft. Dit panelgesprek poogt uit die impasse te geraken. Een klimaatactivist, een academicus en een vertegenwoordiger van de industrie denken samen na over de grenzen aan economische groei, wat een échte circulaire economie kan betekenen, hoe zou een duurzaam economisch systeem eruitziet. 

Chihiro Geuzebroek (kunstenaar en klimaatrechtvaardigheidsactivist) en Erik Paredis (hoofddocent 'Transitiesturing en socio-technische systeeminnovatie voor de circulaire economie' aan de UGent - Centrum voor Duurzame Ontwikkeling) nemen deel aan het panelgesprek. Caroline Van Peteghem (De Transformisten) modereert. 

13:30 & 15:30 Workshop 'Actieve Hoop'

Door de omvang van de klimaatcrisis en het verlies aan biodiversiteit ervaren velen gevoelens van rouw, verdriet en angst – gevoelens die misschien nog acuter worden na een theaterstuk als 'De Zaak Shell'. Deze workshop nodigt je uit om je rouw en angst niet alleen te beleven, maar collectief. Samen halen we die emoties uit de privésfeer en maken er een gedeelde ervaring van, die als vruchtbare grond kan dienen voor hoop, verbinding en daadkracht. Het werk van Joanna Macy en Chris Johnstone, 'Actieve Hoop', biedt hiervoor de leidraad. 

Oikos-medewerkers Myrah Vandermeulen en Marie-Monique Franssen begeleiden de workshop.

13:30 & 15:30 Workshop toekomstdenken met en voor burgers

De meeste bedrijven en overheden laten scenario’s ontwikkelen voor de toekomst. Van waarschijnlijk tot wenselijk tot onwenselijk. Die scenario’s kunnen overheden en bedrijven helpen in hun keuzes omtrent beleid en bedrijfsvoering. Maar waarom is er eigenlijk geen scenario-afdeling voor burgers, willen theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit weten.

Theatermaker Rebekka de Wit en transitie-expert Yves Deweerdt (VITO) onderzoeken samen met de deelnemers aan deze workshop hoe toekomstdenken met en voor burgers eruit kan zien. 

Doorlopend 13:00 > 17:30 Meet & greet

Wil je als burger of als consument zelf aan de slag om die transitie naar een ecologischere toekomst mee vorm te geven, dan kan je je aansluiten of inspiratie opdoen bij uiteenlopende initiatieven, bewegingen of activisten. Verschillende initiatieven komen zich live voorstellen in een korte presentatie op scène, er is ook tijd en ruimte om persoonlijk kennis te maken in de ‘initiatieven markt’.

 

De activiteit 'De Zaak Shell. En wat nu?' is GEANNULEERD. Misschien krijgen we later nog een kans om door te denken over de thema's die de rechtszaak en de theaterperformance naar de oppervlakte halen. We houden jullie op de hoogte! 

 

Foto boven: theaterperformance 'De Zaak Shell'. 
Foto onder: Milieudefensie vs. Shell. Jij kunt Milieudefensie helpen om ook in hoger beroep te winnen

Milieudefensie wint rechtszaak van Shell - foto: Milieudefensie
Milieudefensie wint rechtszaak van Shell - foto: Milieudefensie