Gezinnen geven signaal aan supermarkten: wij zijn meer dan ons kassaticket!

Gezinnen geven signaal aan supermarkten: wij zijn meer dan ons kassaticket!

Rikolto
geschreven door Rikoltolaatst aangepast op 19/03/2018
In tijden van voedselschandalen wordt vaak naar de consument gewezen als schuldige. Door de jacht op lage prijzen, wordt de prijsdruk zo groot dat ongelukken onvermijdelijk zijn. Toch zijn consumenten meer dan wat je van hun kassaticket kan afleiden, stellen 6 organisaties die een atypische samenwerking aangaan voor de actie "ik ben meer dan mijn kassaticket". Daarmee vragen consumenten aan de supermarkten om van duurzaam de makkelijkste keuze te maken.

"Tuurlijk willen mensen niet te veel betalen", zegt Jelle Goossens van Rikolto (vroeger Vredeseilanden). "Maar ze willen ook geen boeren doen lijden, of het milieu kapot maken. We zijn ervan overtuigd dat de overdonderende meerderheid gewoon wil dat het verhaal achter hun eten klopt, en daar een correcte prijs voor wil betalen. Dat signaal willen we overbrengen."

Daarom slaan Rikolto (Vredeseilanden), Fairtrade Belgium, KVLV, Femma, Gezinsbond en Test Aankoop de handen in elkaar met parent blog Maison Slash.

Het is onze overtuiging dat de tijd rijp is dat supermarkten hun klanten op een nieuwe manier betrekken om hun beleid vorm te geven

De stem van gezinnen in het debat

"We willen een dialoog opstarten tussen consumenten en supermarkten", legt Ingrid Renders van Maison Slash uit. "Enerzijds laten we consumenten aan het woord. Gewone gezinnen die met twijfels zitten over de keuzes die ze elke dag maken. Anderzijds geven we supermarkten de kans om te tonen hoe ze vandaag al werken aan meer duurzaamheid, maar evengoed om te vertellen welke dilemma's en obstakels ze daarbij tegenkomen."

Doorheen het jaar komen verschillende thema's aan bod. Op dit moment staat het thema vlees centraal. "Beste supermarkt, wil jij mij helpen om overwogen keuzes te maken als ik volgende keer op zoek ga naar een lekker stukje vlees?" vraagt Magaly Van Cutsem, mama en onderneemster. "Het zou heerlijk zijn om zonder schuldgevoel te kunnen genieten. Vraag de eerlijke laagste prijs voor een stuk vlees. En manipuleer mij gerust naar minder vlees. Er zijn zoveel mogelijkheden. Ik zou het alvast enorm appreciëren."

De antwoorden van supermarkten en de reacties van Pieter Verhelst (boerenbond) en Tobias Leenaert (mede-oprichter van EVA vzw) vind je  hier...

Iedereen verantwoordelijk

"Het is te makkelijk om supermarkten weg te zetten als de grote boeman. En het is te makkelijk om enkel te wijzen naar de consument", besluit Jelle Goossens. "Het is onze overtuiging dat de tijd rijp is dat supermarkten hun klanten op een nieuwe manier betrekken om hun beleid vorm te geven. Het is een kans om op een geloofwaardige manier prioriteiten te stellen op vlak van duurzaamheid en daarover verantwoording af te leggen."

Ben jij ook meer dan je kassaticket? Laat het weten op www.meerdanmijnkassaticket.be