COSH! maakt bewust shoppen makkelijker

COSH! maakt bewust shoppen makkelijker

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 16/03/2020
Op zoek naar kleding met een lage milieu-impact? Circulaire mode? Of wil je in de eerste plaats dat kledingarbeiders een waardige job hebben? Of een combinatie van dat alles? De nieuwe tool COSH! helpt je met duidelijke info en een routeplanner in jouw winkelstad.

Waar vind je eerlijke mode?

De mode-industrie heeft een vernietigende impact op mens en klimaat. We lezen over onethische werkomstandigheden in textielateliers, waterschaarste vanwege intensieve katoenteelt, vervuiling, bodemerosie ... Steeds meer mensen willen hun koopgedrag aanpassen en kiezen voor meer duurzame kleding. Maar vinden ze hun weg in de informatie over fair fashion?

Online tool

De nieuwe online tool COSH! is een handige routeplanner voor bewuste consumenten. COSH! informeert de gebruiker over de duurzaamheidskenmerken van kledingmerken. In enkele klikken wordt een shopping route samengesteld met aandacht voor diverse stijlen en binnen ieders budget. Op dit moment is COSH! actief in Antwerpen, Leuven, Mechelen en Gent waar in totaal al 24 winkels en bijna 100 merken aangesloten zijn.

Er bestaan natuurlijk al andere gelijkaardige apps en websites, zoals Good on You of Rank a Brand, die merken een score meegeven. Wat COSH! interessant maakt, is dat het samenwerkt met lokale winkels die zich willen aansluiten op het platform. Op die manier promoot het vaak kleinere winkels die van fair fashion hun handelsmerk hebben gemaakt en die het vooral van 'offline' shopping moeten hebben.

De merken krijgen icoontjes die aangeven waarop het merk goed scoort - en onrechtstreeks dus ook waarop het niet goed scoort. Daardoor krijg je een beeld dat iets genuanceerder is dan sommige andere shoppinggidsen.

Hoe het werkt?

Heel simpel: duid aan welke kleding je zoekt en kies uit een lijst passende winkels in een stad naar keuze. COSH! toont je een op maat gemaakte shoppingroute langs die duurzame winkels.

 

Meer informatie bij Schone Kleren Campagne