Breng het bos in de klas

Breng het bos in de klas

PEFC Belgium
geschreven door PEFC Belgiumlaatst aangepast op 07/08/2014
Voor scholen is er een belangrijke taak weggelegd rond sensibilisering voor het behoud van onze bossen. PEFC Belgium, de vzw die het PEFC-label promoot in België, komt tegemoet aan de vraag van de leerkrachten en ontwikkelde een pedagogisch dossier.
Pedagogisch dossier duurzaam bosbeheer

“De vraag naar pedagogisch materiaal over duurzaam bosbeheer is groot. Met een lijvig dossier willen we tegemoetkomen aan deze vraag van de leerkrachten", zo luidt het bij PEFC Belgium. "We hielden hiervoor rekening met de eindtermen, ontwikkelingsdoelen en de vakoverschrijdende eindtermen. PEFC werkte voor het dossier samen met GoodPlanet, een vzw die onder meer lespakketten rond duurzaamheidsthema’s uitwerkt.

De fiches zijn uitgewerkt voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar, maar het materiaal kan zeker ook dienen voor bepaalde vakken in het secundair onderwijs.

Van fiches tot quizjes

Het dossier bevat heel wat onderdelen. De hoofdbrok gaat naar educatieve fiches, gerealiseerd naar aanleiding van de rondreizende tentoonstelling ‘Bossen, een bron van leven’. De 13 fiches zijn visueel aantrekkelijk en geven onder andere een overzicht van het belang van de bossen, de relatie met de klimaatverandering, de sociale, ecologische en economische functies van de bossen, de bossen in eigen land en boscertificatie. Er is een leuke quiz aan gekoppeld om de kennis op een speelse wijze te testen in de klas.

Nuttige statistieken

Verder bevat het dossier ook nog statistieken over PEFC, een verklarende woordenlijst, oefeningen over duurzaam bosbeheer voor in de les (uitgewerkt in samenwerking met Grafoc), een lijst met websites voor wie de informatie nog wil uitbreiden en kleurplaten en bouwfiches. De fiches werden uitgewerkt voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar, maar door de uitbreiding ervan met oefeningen voor in de les, statistieken, woordenschat en nuttige websites, kan het materiaal zeker ook dienen voor bepaalde vakken in het secundair onderwijs.

Download het dossier

Op de website van PEFC kan je een onlineversie van het pedagogisch dossier downloaden. Je kan ook een papieren versie aanvragen via info@pefc.be.