Bank2Basics presenteert: Costas Lapavitsas

Bank2Basics presenteert: Costas Lapavitsas

FairFin
geschreven door FairFinlaatst aangepast op 04/11/2014
FairFin organiseert op 13 november samen met CEO, 11.11.11 en Financité in de Beursschouwburg in Brussel een vierde Bank2Basics lezing. Spreker is Costas Lapavitsas, professor Economie aan de School of Oriental and African Studies van de University of London, 'de Griek die over geld spreekt' en auteur van het boek Profiting without Producing: How Finance Exploits Us All. Komt allen.
Costas Lapavitsas
De cirkel van financialisering doorbreken met Costas Lapavitsas

Dat het financieel systeem tot in het dagelijks leven van huishoudens is doorgedrongen, brengt niet alleen allerlei afhankelijkheden van financiële dienstverlening met zich mee. Het heeft ook het gezicht, de mentaliteit en zelfs de moraliteit van het dagelijks leven veranderd. - Costas Lapavistas

David Adler schreef over Profiting Without Producing in Huffington Post: “Dit werk biedt een analyse van de crisis die diepgravender – en verontrustender – is dan andere pogingen vandaag de dag. Voor Lapavitsas is de hedendaagse financiële instabiliteit niet zomaar een op zichzelf staande periode die uit het niets opdook. Bovendien schuift hij de schuld niet in de schoenen van individuen, noch in die van bankiers in het algemeen. In plaats daarvan laat Lapavistas zien dat de crisis typisch is voor en een hoogtepunt is van een volledig nieuw tijdperk in het kapitalisme dat hij financialisering noemt.”

Ha-Joon Chang, auteur van 23 Things They Don't Tell You About Capitalism schrijft: “Vanuit een verfijnde moderne interpretatie van Marxistische theorieën en een diepgaande empirische analyse, brengt dit boek stevige en fundamentele hervormingsvoorstellen. Verplichte kost voor iedereen met een hart voor progressieve economische en sociale verandering.”

Alles een investering

Lapavitsas definieert financialisering als een diepgaande transformatie van het kapitalisme. Die transformatie heeft geleid tot fundamentele veranderingen in het gedrag van niet-financiële ondernemingen, banken én huishoudens. “Dat het financieel systeem tot in het dagelijks leven van huishoudens is doorgedrongen, brengt niet alleen allerlei afhankelijkheden van financiële dienstverlening met zich mee. Het heeft ook het gezicht, de mentaliteit en zelfs de moraliteit van het dagelijks leven veranderd.”  We bekijken de wereld door een financiële bril waar alles in geld wordt uitgedrukt en de meest elementaire zaken – vooral huizen – als ‘investeringen’ worden gezien. “Deze logica heeft ook haar effect op jongeren, die traditioneel idealistisch zijn en minachtend staan tegenover het becijferen van de realiteit.” Vruchtbare grond, zo zegt Lapavitsas, voor het neoliberalisme en het bewieroken van de diensten die de markt aan de samenleving beweert te leveren.

De cirkel doorbreken

Lapavitsas stelt dat financialisering niet kan worden omgekeerd zonder ambitieus programma om de superioriteit van sociaal over privé en van collectief over individu in de hedendaagse maatschappij, te herstellen.
Lees hier het volledig artikel Finance’s hold on our everyday life must be broken van Costas Lapavitsas in The Guardian

Praktische informatie

  •     Bank2BasicsIV, in samenwerking met Financité, 11.11.11 en CEO
  •     Costas Lapavitsas – How Finance Exploits Us All
  •     13 november 15-17u
  •     Beursschouwburg Brussel
  •     Inschrijven via b2b@fairfin.be