Hoe scoort jouw bank op duurzaamheid?

Hoe scoort jouw bank op duurzaamheid?

FairFin
geschreven door FairFinlaatst aangepast op 06/10/2017
De nieuwe BankWijzer scores zijn er! Het goede nieuws: alle banken gaan erop vooruit. Het slechte nieuws: hun beleid blijft te vaag en te traag. Zo doen banken doen nog steeds veel te weinig op de klimaatopwarming mee te helpen tegengaan.
BankWijzer scores 2017
BankWijzer scores 2017

Triodos, Van Lanschot en vdk bank blijven koplopers. Argenta, ING en KBC vormen de middenmoot. Belfius, Deutsche Bank en BNP Paribas sluiten het peloton: zij houden bij hun investeringsbeleid het minst rekening met maatschappelijke thema’s als klimaat en mensenrechten.

“Na drie jaar BankWijzer hebben de meeste banken werk gemaakt van hun een duurzaam investeringsbeleid. Alle banken hebben het afgelopen jaar progressie gemaakt. Ze voelen dat hun klanten en de samenleving van hen vragen om meer maatschappelijk verantwoord te werk te gaan. Dit is belangrijk, want waar wat een bank met ons geld plaatstdoet, heeft een grote impact op mens en milieu hier en wereldwijd,” zegt Sébastien Mortier van FairFin, trekker van BankWijzer in België.

De nieuwe BankWijzer scores zijn er! Het goede nieuws: alle banken gaan erop vooruit. Het slechte nieuws: hun beleid blijft te vaag en te traag.

Al blijft het beleid vaak te vaag en te traag. Banken operationaliseren hun standpunten niet voldoende in concrete uitsluitingscriteria, maken en bouwen uitzonderingen en bouwen achterpoortjes in. De doelstellingen voor transities naar een meer duurzame aanpak liggen vaak te ver in de toekomst.

Dat merken we wanneer we het beleid van de banken toetsen aan de praktijk. BNP Paribas bijvoorbeeld, onderschrijft internationale verdragen over arbeidsrechten en belooft rekening te houden met de impact van investeringen op de leefomgeving, maar werkt haar beleid niet nauwkeurig genoeg uit om bedrijven ook echt uit te sluiten van financiering. Zo blijft ze investeren in bijvoorbeeld Freeport McMoran, een mijnbedrijf dat elke dag 150.000 ton giftig afval in de Otomina rivier in Indonesië dumpt,  en daar 42 keer het de oppervlakte van de mijn heeft ontbost. en wordt verdacht van nalatigheid bij een arbeidsongeval met 28 doden tot gevolg. Deutsche Bank heeft nog geen degelijk beleid op wapens en blijft investeren in kernwapenproducenten zoals Leonardo SpA en zelfs in Hanwha, een bedrijf betrokken bij de productie van clustermunitie.

Nog steeds geen sense of urgency wat betreft klimaatopwarming

Alle banken, met uitzondering van Triodos Bank, en in mindere mate Belfius en vdk bank, blijven heel slecht scoren op klimaat. KBC Bank publiceerde sinds de vorige update een nieuw beleid op energie waarbij financiering van steenkoolbedrijven en andere fossiele brandstoffen voor een groot deel werd uitgesloten, maar maakt daarbij een belangrijke uitzondering voor Tsjechië, waar de bank nog wel veel investeert in opwekking van energie uit steenkool.
Ook ING Bank stelt niet te willen investeren in nieuwe steenkoolcentrales, maar maakt een uitzondering voor projecten waar al een contract mee was ten tijde van dit nieuw beleid. Zo investeert ING bijvoorbeeld momenteel nog een nieuwe steenkoolcentrale in Cirebon (Indonesië). Dit project is controversieel omdat de lokale bevolking er faliekant tegen is. Het brengt hun inkomens in gevaar, is nefast voor het milieu en levert energie die helemaal niet nodig is voor het land.

Banken houden over het algemeen veel te weinig rekening met het CO2-budget dat we hebben om de opwarming van de aarde onder de 2 graden°C te houden. Hun beleid bevat kortom, nog steeds niet de sense of urgency waar de wetenschap en politieke akkoorden ons toe noopten.

BankWijzer roept bankklanten op via www.bankwijzer.be de score van hun bank te checken en een klacht of compliment te sturen.

En wat met Crelan (bpost bank, AXA...)?

BankWijzer onderzoekt maar negen banken. De afgelopen jaren kregen we echter steeds meer vragen van mensen die bij een andere bank zaten en ook benieuwd waren naar 'hun' score. Daarom onderzoekt FairFin ook Axa Bank Belgium, ABK Bank, Crelan,Groupe CPH, Bank Van Breda, Beobank, bpost bank, Keytrade Bank en Europabank. De resultaten staan (samen met de BankWijzer resultaten) in De Staat van de Banken 2017.

 

Deze publicatie kun je bestellen bij FairFin door het formulier op www.fairfin.be/lid in te vullen en 20 euro over te maken op het daar genoemde rekeningnummer. Je bent dan direct ook lid van FairFin.