1. Op zoek naar kotmeubels
Ga je dit academiejaar voor de eerste keer op kot? Of heb je al een kot maar heb je nog een paar nieuwe spullen nodig? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar meubels. Heel veel studenten gaan naar grote ketens om al hun nieuwe spullen aan te kopen. Maar er zijn ook andere opties om je kamer op een leuke manier in te richten. In kringloopwinkels, op tweedehandswebsite, rommelmarkten en weggeefgroepen op Facebook vind je heel wat mooie, goedkope én originele meubels. Hulp nodig?
2. Bestel een groente- en fruitpakket
Een groeten- en/of fruitpakket is heel handig voor studenten. Het concept is eenvoudig: je bestelt een groente- en/of fruitpakket aan jouw Hogeschool of Universiteit. De week nadien kan je jouw pakket op maandag gaan afhalen op een vast afhaalpunt. Aan de KULeuven noemt dit de 'Groentetas': elke maandag ontvang je een verrassend en biologisch groente- en fruitpakket. Je kan kiezen uit 4 pakketten en deze elke maandag ophalen bij een afhaalpunt in jouw buurt. Dat kan je ook doen aan de Hogeschool Gent, Universiteit Gent en Universiteit van Antwerpen. De VUB werkt samen met de Buurderij, je kan daar elke dinsdag jouw bestelling lokale producten afhalen.
Nog meer tips voor lekker en lokale voeding vind je hier.
3. Met de fiets en het openbaar vervoer naar de les
Als student krijg je heel wat kortingen op het openbaar vervoer. Zowel voor de trein, de bus als de fiets kan je een goedkoper abonnement kopen. Is alles op fietsafstand en heb je geen eigen fiets? Dan kan je vaak een fiets huren aan jouw Universiteit of Hogeschool. In Gent kan je bijvoorbeeld terecht bij de Fietsambassade. In Antwerpen kun je het aanbod van Levanto checken.
Studenten krijgen vaak ook korting op fietsabonnementen zoals Blue-Bike, Velo,... daarmee rijd je van één punt in de stad naar een ander punt.
4. Drink kraantjeswater
Deze tip lijkt heel eenvoudig, maar toch staan veel studentenaula's vol met plastic flesjes. Dat terwijl onze oceanen worden overspoeld door plastic afval. (Begin september begon de 24-jarige Nederlandse student Boyan Slat met de grote Ocean Cleanup in de Stille Oceaan, waarbij hij al het plastic afval uit de zee wil halen). Tijdens de les, tijdens het studeren, in de blok,... nog steeds drinken heel wat studenten uit plastic flesjes. Scholen proberen dit te vermijden door (gratis) herbruikbare drinkbussen aan te bieden aan de studenten (in Gent kan je zelfs opteren voor de glazen UGent-waterkaraf, om kraantjeswater te drinken op kot). Nog geen drinkbus? Schaf je er dan vlug nog een aan voor het academiejaar start! Drink je graag koffie? Dan is een thermo koffiebeker de ideale oplossing. Veel koffiebars op universiteiten of zelfs koffiebars in het station geven korting als je jouw eigen beker meebrengt.
Wil je nog meer tips om minder plastic te verbruiken? We sommen 10 plasticvrije tips op.
5. Duurzame studentenverenigingen
Ben je gebeten door het thema duurzaamheid? Dan is een duurzame studentengroep of vereniging helemaal iets voor jou! In Gent kan je aansluiten bij D'urgent, deze studentengroep probeert duurzaamheid op de kaart te zetten aan de Universiteit van Gent. Dat doen ze door samen projecten, vergaderingen en leuke activiteiten te organiseren. Aan de Arteveldehogeschool in Gent vind je 'T Bos in.
De meeste universiteiten hebben een Green Office: hier krijgt het duurzaamheidsbeleid van de universiteit vorm. Ook studenten kunnen er terecht om mee te helpen aan projecten voor studenten en het personeel. Kijk bijvoorbeeld eens naar Green Office KULeuven, Green Office (Duurzaamheidskantoor) Gent of het Green Team van de VUB!
6. Wat eet jij deze week?
Heel wat scholen bieden steeds meer vegetarische opties aan. In Gent vind je zelfs een 'omgekeerde resto': van alle aangeboden maaltijden is er slechts één niet-vegetarisch. Je kan ook zelf groentjes telen of tuinieren op kot. De studentengroep StuJardin geeft tips om groenten/fruit/kruiden te telen in de stad, én geeft workshops rond tuinieren op kot. Ook Fair Trade is ondertussen al helemaal ingeburgerd op school. Eet je vis? Zoek in de winkel of resto naar duurzaam gevangen vissoorten (MSC- of ASC-label), of raadpleeg de duurzame viswijzer.
Kook je zelf? Kijk dan eens naar de heerlijke veggie recepten van Eva vzw of Dagen Zonder Vlees. Geen zin om te koken? Installeer dan zeker de app Too Good To Go! Met deze app red je de voedseloverschotten van jouw favoriete restaurant. Voor studenten zijn ook de verpakkingsvrije bulkwinkels heel handig. Het is goedkoop, bio én je kiest zelf hoeveel je aankoopt. We lijsten hier enkele verpakkingsvrije winkels op.
7. Tweedehands schoolmateriaal
Veel studenten gaan nog vlug voor de start van het schooljaar heel wat nieuwe spullen aankopen. Kijk eerst eens wat er nog in jouw kast ligt om te hergebruiken of ga op zoek naar tweedehandsspullen. Bij de kringloopwinkel staat schoolgerief vaak centraal in september. Kaften, pennenzakken, laptops,... je hoeft niet alles nieuw aan te kopen. Ook studieboeken kan je tweedehands aankopen. Deze nemen vaak een hele hap uit jouw budget. Op de tweedehandsplatformen van jouw school of online, kan je de boeken voor een lagere prijs aankopen.
Check ons overzicht van tweedehands mogelijkheden. Er zijn de jongste tijd heel wat initiatieven bij gekomen die voor/door studenten zijn zoals Students Swap Stuff in Brussel of Droopl in Mechelen.
8. Bespaar energie op kot
Het klimaatakkoord van Parijs stelt dat we dringend moeten overschakelen van fossiele brandstoffen naar hernieuwsbare energie. Bovendien kunnen we onze CO2-uitstoot minimaliseren door ons energieverbruik te verlagen. Dat kan ook op kot, zonder moeite! De KULeuven somt 10 handige tips op voor kotstudenten om energie te besparen.