Zo beleef je een studententijd met supergeld

Zo beleef je een studententijd met supergeld

FairFin
geschreven door FairFinlaatst aangepast op 08/12/2014
Als je na je 18de verder gaat studeren, verandert er veel. Ook financieel. Misschien ga je op kot en moet je zelf huur en eten betalen. Ga je in de vakanties op zoek naar een studentenjob. Omdat je meerderjarig bent, verandert ook de relatie met je bank. Hét moment dus om eens kritisch te kijken naar wat je met je geld doet. Met onderstaande tips maak je van je geld een superheld en ben je verzekerd van een vliegende start!
Ik ga van bank veranderen
tip 1: kies je bank bewust

1. Kies je bank bewust

Geld slaapt niet op de bank. Zodra het op je rekening belandt, gaat het de hele wereld rond. De bank investeert het in bedrijven en activiteiten. Sommige banken geven het geld aan wapens, militaire dictaturen of bedrijven die geen rekening houden met het milieu of mensenrechten. Anderen investeren het in hernieuwbare energie, Noord-Zuid samenwerking, cultuur, onderwijs of natuurbeheer. Om te zien welke banken duurzaam investeren, kun je kijken op www.fairfin.be/jouw-bank of in deze tabel:

Risico op schadelijke investeringen:

  •     Extreem hoog: BNP Paribas, Deutsche Bank, ING
  •     Zeer hoog: KBC
  •     Hoog: Belfius
  •     Matig: Argenta, Van Lanschot
  •     Laag: VDK Spaarbank
  •     Zeer laag: Triodos Bank

Als je 18 wordt, moet je sowieso een aantal administratieve zaken regelen met je bank. Waarschijnlijk nodigt je bank je hiervoor uit op hun kantoor. Weet dat je niet bij je bank moet blijven, maar je altijd naar een andere bank kunt overstappen. Je moet hiervoor enkel een nieuwe bank kiezen en deze vragen om het formulier van de Bankoverstapdienst. Hiermee wordt je oude bank op de hoogte gebracht en je oude rekening afgesloten.

Jouw geld slaapt niet op de bank. Banken investeren het in bedrijven en activiteiten. Sommige geven het geld aan militaire dictaturen, of bedrijven die geen rekening houden met het milieu. Andere ondersteunden Noord-Zuid-samenwerking, onderwijs of natuurbeheer.

2. Blijf je budget de baas

Beslis je om een eigen bankrekening te openen, dan is het jouw taak om voortaan ook je budget te beheren. Misschien lijkt de bankwereld je ingewikkeld. Toch is het niet moeilijk om met een eigen bankrekening aan de slag te gaan. Op de site van de Jongerengids staan de basisdiensten van de bank uitgelegd. Ook kun je hier je kennis testen over je eigen geldbeheer. Hoeveel komt er binnen? Welke rekeningen moet ik betalen? Kan ik iets opzij zetten? Hoeveel geld heb ik eigenlijk? Een gezond budget is heel belangrijk en bespaart je veel zorgen.

3. Open een duurzame spaarrekening

Als je wat geld opzij kunt zetten, is het verstandig dat op een spaarrekening te zetten. Je krijgt dan jaarlijks een percentage interest op je spaargeld. Let wel, je spaargeld slaapt niet op de bank. De bank gebruikt het om projecten en bedrijven mee te financieren. Er zijn banken die duurzame spaarrekeningen aanbieden: je bent dan verzekerd dat jouw geld alleen voor zaken gebruikt worden die goed zijn voor mens en milieu. Gezondheidszorg, sociale projecten, duurzame energie, etc. De SpaarPlus rekening van VDK en de Triodos Spaarrekening zijn de beste keus. Je kunt deze spaarrekeningen gratis en online openen.

4. Wees creatief met geld

Geld is – en nu worden we filosofisch – in wezen een sociale relatie. Een middel om spullen, diensten of kennis onder elkaar te ruilen. Na de crisis is er een boost geweest in zogenaamde ‘complementaire munten’, geld dat naast de euro (dollar, yen…) bestaat en dat gebruikt wordt om specifieke, zelfgekozen noden te vervullen. Bijvoorbeeld: een gemeente vindt dat de straten wel wat netter zouden kunnen en dat er minder auto’s zouden moeten rijden. Dan kan die gemeente een eigen munt in het leven roepen die mensen (enkel) kunnen verdienen door de straat te vegen en die ze (enkel) kunnen uitgeven aan busticketjes. Of: een groep mensen wil onderling zaken uitwisselen zonder daarvoor met euro’s te betalen. De een gaat met de hond van de buren wandelen, verdient een aantal punten, die hij weer kan uitgeven aan een taart gebakken door iemand anders. Zo ontstaat economische activiteit los van het gangbaar geldsysteem. Dat kan allerlei maatschappelijke voordelen hebben (het financieel systeem wordt stabieler, lokale economieën bloeien op, meer sociale cohesie, etc.), maar het is vooral ook leuk om eens op een compleet andere manier geld te verdienen en uit te geven dan normaal en zaken in je buurt (of in jezelf!) te ontdekken waarvan je het bestaan niet wist! Hier vind je een overzicht van complementaire munten in België. 

5. Laat je supergeld voor jou spreken

Ben je geïnspireerd geraakt om van je geld een superheld te maken? Heeft jouw geld al stappen in duurzame richting genomen? Kom er voor uit! Zo kunnen we andere mensen inspireren om hun geld ook een ethische make-over te geven. Schrijf je ervaring op een bord, trek een foto en post het op onze Facebook-pagina. Je kunt ook onze pin op je profielfoto plaatsen.

Je vindt deze tips terug in de Supergeld Starterskit van FairFin.