Hoe overleef ik het Repair & Share Fest?

Hoe overleef ik het Repair & Share Fest?

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 18/05/2020
Delen, repareren en maken, dat leer je op zaterdag 18 november tijdens het Repair & Share Fest. Voor één dag vind je in de oude stadsbib van Gent 6 verdiepingen vol deel-, repareer- en maakinitiatieven. Hoe vind je jouw weg in het uitgebreide programma? Geen nood! Met deze 10 tips overleef je het Repair & Share Fest:
© Yves Coussement

1. Het Repair & Share Fest start om 10 uur en sluit om 18 uur

Het Repair Cafe XXL is enkel in de voormiddag (10u tot 13u), de inspiratiemarkt enkel in de namiddag (12u tot 18u). Lezingen, workshops, geefplein,... zijn doorlopend. Check hier het volledige programma voor alle activiteiten. Aan het onthaal vind je een programmaboekje met alle activiteiten, of download het hier binnenkort.

2. Breng een glimlach mee, voor de rest betaal je helemaal niets!

Behalve om te drinken, te eten en iets te kopen aan de infostanden op de inspiratiemarkt. Dat betaal je dan cash. Er is geen bancontact (wel vlakbij de stadsbib).

3. Kom met fiets of het openbaar vervoer

Je fiets kan je laten nakijken en er zelf aan sleutelen bij de Fietskeuken op het gelijkvloers. Toch met de auto? Parkeer onder de stadsbib in parking Zuid. Carpoolen kan je via deze link. Hier vind je alle praktische informatie.

Voor één dag vind je in de oude stadsbib van Gent 6 verdiepingen vol deel-, repareer- en maakinitiatieven

4. Dit zijn de activiteiten

Workshops, lezingen, inspiratiemarkt, geefplein, Repair Café XXL, Repair Battle, fietskeuken, Swishing, lokale markt door MARMOD,... Er staat heel wat op het programma. Bekijk hier welke workshops er zijn en wie je allemaal kan bezoeken op de inspiratiemarkt. Om 16u ben je welkom op de lezing/performance van hacker Anthony Liekens en om 17u op de lezing 'Hoe fixen we de wereld'. Het volledige programma vind je hier.

5. Honger of dorst?

Het Brusselse CollectActif voorziet een maaltijd (soep en brood) en thee tegen vrije bijdrage. De Babytheek voorziet pannenkoeken om hun Growdfunding te steunen. Ook NEST heeft wat te bieden: op het 6e verdiep vind je het restaurant Foodstorms en op het 2e verdiep kan je iets drinken in de gezellige Bar Wilson!

6. Heb je iets dat stuk is?

Breng iets mee dat kapot is (klein elektro- pc - smartphones - textiel - fietsen) en laat het herstellen door de enthousiaste reparateurs van het Repair Café XXL.

7. Kom naar het geefplein

Op het geefplein kan je spullen (kleding, speelgoed, babyspullen, boeken, films en CD's)  in goede staat doneren en ook weer meenemen. Misschien vind je hier wel je ideale kerstcadeau. Miskopen kan je ook binnenbrengen bij de Swishing Store op het 2e verdiep.

8. Een verwaarloosde plant kan je doneren aan Dé-Kache-Pot

Dé-Kache-Pot is het depot voor verwaarloosde en overbodige kamerplanten in NEST. Breng een verwaarloosde plant mee om te doneren, of adopteer eentje uit het asiel en neem het mee naar huis. 

9. Altijd al je repareerskills willen testen?

Durf jij een kous te stoppen, een lamp te doen branden, of een fietsband te plakken in een race tegen de klok? Laat de repareerder in jou wakker worden en doe mee aan de repareerwedstrijd van de eeuw. De winnaars kapen mooie prijzen weg (waaronder een duoticket voor de show Technostress van Henk Rijckaert!).

10. Dit breng je mee

Er zijn heel wat dingen die je kan meebrengen, delen, laten herstellen, ruilen, upcyclen,... op het Fest. Als je je écht goed wil voorbereiden, dan breng je onderstaande dingen mee:

  • Breng jouw ongebruikte spullen mee voor het geefplein (kleding, speelgoed, babyspullen, boeken, films en CD's).
  • Jouw miskopen (kledij) kan je schenken aan het geefplein of aan de Swishing Store op het 2e verdiep.
  • Ligt er thuis nog iets dat kapot is (klein elektro- pc - smartphones - textiel)? Breng het mee naar het Repair Café XXL. 1 stuk per persoon.
  • Kom je met de fiets? Dan kan je die laten nakijken in de fietskeuken op het gelijkvloers.
  • Laat jouw gereedschap slijpen bij Tournevie. Zij geven op de inspiratiemarkt demonstraties in het slijpen en wetten van gereedschap. Breng dus gerust je beitel, schaaf, bijl of boor mee om deze te laten slijpen.
  • Volg de workshop 'upcyclen van kapotte paraplu's' en tover jouw oude paraplu om in een zwemzakje of iets anders!
  • Schenk je verwaarloosde plant aan het plantenasiel Dé-Kache-Pot.
  • Voor eenvoudig, creatief herstel of pimpen van oude juweeltjes loop je langs bij Elke op het 2e verdiep.

11. Geniet en laat je inspireren!

Deel je ervaring, foto’s, blogs via #repairsharefest, want delen is het nieuwe hebben!

 

- Dit event wordt georganiseerd door Netwerk bewust Verbruiken, in samenwerking met Gents MilieuFront en Stad Gent (Dienst Verbinden en Ontmoeten) en met de steun van Gent Klimaatstad -

 

Ook gepost in: Delen