5 tips voor het ideale nestkastje

5 tips voor het ideale nestkastje

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 08/12/2014
Van 17 tot en met 24 februari is het Nationale Week van de Nestkast. Het broedseizoen van de vogels nadert en dat is hét moment om je tuin met een eigen nestkast uit te rusten. Wil je veel vogeltjes aantrekken, houd dan onderstaande richtlijnen in het achterhoofd.
week van de nestkast vogelhuis
Fotocredit: Flickr CC bobosh_t

1. Koop of timmer een stevig, sober huisje

Een goede nestkast bevat een degelijke constructie van stevig, dik hout. Ze heeft weinig kieren en is gemakkelijk schoon te maken. Een hip vogelhuisje in felle kleuren ziet er vrolijk uit, maar valt erg op bij roofdieren. Neem beter neutrale kleuren, zoals groen, bruin en houtkleur.

2. Kies de juiste invliegopening

De diameter van de invliegopening bepaalt welke vogel wel en welke vogel niet in een nestkast kan.

  • 25-28 mm: pimpelmees, zwarte mees, glanskop, matkop
  • 30-32 mm: koolmees, kuifmees, boomklever, bonte vliegenvanger, zwarte mees, pimpelmees
  • 34-35 mm: huismus, koolmees, boomklever, bonte vliegenvanger
  • 40 mm: ringmus
  • 45 mm: spreeuw
  • 30 x 50 mm: gekraagde roodstaart

3. Bevestig de nestkast op de juiste plaats

Bevestig de nestkast bij voorkeur op een rustige plek, op minimum twee meter hoogte en buiten bereik van katten. Zorg voor voldoende beschutting tegen wind en regen, en vermijd een plek in de felle zon. Het is belangrijk dat de vogels een vrije aanvliegroute hebben met een invliegopening in de richting noorden, oosten of noordoosten. Hang je het invlieggat naar het westen, dan kan het zijn dat de slagregen de kast onder water zet. Wil je meerdere nestkasten in je tuin plaatsen, bevestig ze dan minstens drie meter (voor verschillende soorten) of tien meter (voor dezelfde vogelsoort) uit elkaar.

4. Zorg dat het proper is

Reinig het kastje met heet water en een harde borstel. Verwijderen het oude nest in het najaar, wanneer de jongen zijn uitgevlogen.

5. Creëer een vogelvriendelijke tuin

Bartel Van Riet toont in Groenland hoe je zelf een nestkastje kan maken. Toch is een nestkast geen garantie om een vogelgezinnetje aan te trekken. Vogels voelen zich namelijk vooral thuis waar er plaats is voor spontane natuur. Een vogelvriendelijke tuin heeft ruimte voor inheemse bomen, bloemenvelden die insecten aantrekken, bessenrijke struiken en voldoende ‘wilde hoekjes’

Over de Week van de Nestkast

De Week van de Nestkast is een initiatief van Natuurpunt en Vivara/CJ Wildbirdfoods. Ze heeft als doel het leefgebied van de vogels in onze tuinen te verbeteren. Iedereen kan deelnemen en mag broedgegevens ingeven op de website www.weekvandenestkast.be.
Lees extra informatie over nestkasten bij Vogelbescherming Vlaanderen.