5 jaar BEES Coop in Brussel

5 jaar BEES Coop in Brussel

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 29/08/2022
BEES Coop pionierde als coöperatieve, participatieve, duurzame supermarkt zonder winstoogmerk en blaast binnenkort 5 kaarsjes uit.

Wat is BEES Coop? 

Vijf jaar geleden startte in Brussel (Schaarbeek) een bijzonder project: BEES Coop, een coöperatieve supermarkt door/voor burgers die duurzame voeding en basisproducten willen aan toegankelijke prijzen. Iedereen die een aandeel neemt in de coöperatie (volgens de eigen draagkracht) krijgt drie petten op: eigenaar, personeelslid en klant. Want elke coöperant kan het beleid van de supermarkt mee bepalen op de Algemene Vergaderingen, elke coöperant engageert zich om 3u/maand voor de supermarkt te werken (rekken aanvullen, kassa, schoonmaken...) en enkel coöperanten kunnen er winkelen. BEES Coop spiegelde zich voor dit model aan voorbeelden uit het buitenland zoals Park Slope Food Coop in New York en La Louve in Parijs. 

Onze collega Transformist Eva van Velzen is coöperant van BEES Coop en vertelt: 

Ik vind het belangrijk dat we als coöperanten sterk hechten aan onze waarden

"Telkens in BEES Coop binnenloop, voor boodschappen of om een shift mee te draaien als medewerker, heb ik het gevoel dat ik een kleine daad van verzet uitvoer." 

"Ik vind het belangrijk dat we als coöperanten sterk hechten aan onze waarden. We willen duurzame voeding toegankelijk maken voor zo veel mogelijk mensen, tegelijk waken we erover dat producenten een eerlijke bezoldiging krijgen voor hun werk. We moedigen de lokale economie aan door duurzame partnerschappen aan te gaan met producenten uit de regio. Met verkoop in bulk gaan we voedselverspilling en onnodige verpakkingen tegen." 

"Samen met alle cooperanten sturen we een duidelijk signaal naar de supermarkt-giganten. Wij kunnen dit zelf en we doen dit samen, voor elkaar en voor de toekomst."

Lees meer over de werking, de waarden en missie van BEES Coop.

 

Alvast inspiratie voor Antwerpen en Elsene

De BEES Coop in Brussel (Schaarbeek) en de voorbeelden in het buitenland deden andere burgers dromen.

In Antwerpen werkt een groep burgers nu actief aan de voorbereiding van de participatieve supermarkt De Coöperant in Berchem: "Een supermarkt zonder aandeelhouders, zonder reclame, zonder winst-targets. Een supermarkt van, voor en door zijn bezoekers." Wil je er meer over weten? Zet jij mee je schouders onder De Coöperant in Antwerpen? Klik door naar de website

In Brussel (Elsene) is er een nieuwe coöperatieve supermarkt geopend, net als BEES Coop participatief en zonder winstoogmerk, met een sociaal doel: Pédalo Supermarkt. De supermarkt is opgericht door burgers voor burgers in hun nabije omgeving in de Kroonstraat (dichtbij het station van Etterbeek). 

 

Verjaardagsfeest

In september 2022 viert BEES Coop in Brussel (Schaarbeek) haar vijfde verjaardag met 10 dagen feest, zaterdag 24 september tot zondag 2 oktober, voor de coöperanten, de producenten, alle buren en iedereen die geïnteresseerd is. 

Op het programma: workshops, rondleidingen, filmvertoningen, degustaties, picknick, straatfeest ... Ontdek het hier.

Gelukkige verjaardag, BEES Coop! En veel plezier op het feest, Brussel