Sociale Kruidenier test in Leuven winkelconcept met outlet producten

Sociale Kruidenier test in Leuven winkelconcept met outlet producten

placeholder
geschreven door Elke De Smedtlaatst aangepast op 24/09/2015
De CVBA-SO Sociale Kruidenier Vlaams-Brabant gaat een experiment aan en popt-up in de Parijsstraat in Leuven. Van 29 september tot 10 oktober kan je er zowel verse als verpakte producten met 'schoonheidsfoutjes' kopen aan scherpe prijzen. De pop-up is een tijdelijke winkel waar iedereen - niet enkel mensen in armoede - mag komen winkelen.

Het doel van de pop-up is in twee weken te onderzoeken of het winkelconcept aanslaat bij een groot publiek en of een tweeprijzensysteem kan werken: een scherpe prijs voor iedereen, maar voor mensen in armoede een nog lagere prijs.

Een sociale kruidenier verkoopt producten die niet meer op de reguliere markt terecht komen omwille van einde reeks, omdat ze dicht tegen de houdbaarheidsdatum liggen of vanwege 'schoonheidsfoutjes’. Zowel verse als verpakte voeding, onderhouds- en verzorgingsproducten, allemaal te koop aan outlet prijzen.

Tweeprijzensysteem

Met een pop-up winkel in hartje Leuven mikt de CVBA-SO Sociale Kruidenier Vlaams-Brabant op een breed publiek van buurtbewoners, huidige klanten van de sociale kruidenier, studenten en mensen die in de buurt werken. Voor mensen in armoede die reeds bij de sociale kruidenier klant zijn, ligt de prijs nog lager. Het doel van de pop-up is in die twee weken te onderzoeken of het concept aanslaat en of een tweeprijzensysteem kan werken: een scherpe prijs voor iedereen, maar voor mensen in armoede een nog lagere prijs. Het project wil ook bewustzijn creëëren rond thema’ s als armoede, gezondheid, verspilling en solidariteit, en hoopt heel wat bondgenoten te vinden die mee hun schouders zetten onder dit solidaire verhaal.

Gezonde voeding voor iedereen

De Sociale Kruidenier Vlaams-Brabant cvba-so wil het recht op gezonde, betaalbare en duurzame voeding garanderen voor iedereen, met bijzondere aandacht voor mensen uit kansengroepen. Eten is in onze samenleving immers een genot en vaak een sociale aangelegenheid. Het belang van gezonde en evenwichtige voeding is voldoende bewezen, maar toch heeft lang niet iedereen er toegang toe. Gezond eten is niet goedkoop en dus vaak niet mogelijk voor mensen uit kansengroepen. Dat staat in schril contrast met de hoeveelheid voedsel die verspild wordt en de afvalberg die we produceren. De Sociale kruidenier vermindert die afvalberg, door producten te verkopen die reeds uit de rekken genomen, maar toch nog niet vervallen zijn. 

Ga een kijkje nemen

Pop-Up Sociale KRuidenier
Van 29/9 tot 10/10
Parijsstraat 53-55, Leuven
www.socialekruideniervlb.be 

Ook gepost in: Producten & Diensten