40 dagen met een Capsule Wardrobe

40 dagen met een Capsule Wardrobe

Isabel Haentjens
geschreven door Isabel Haentjenslaatst aangepast op 01/04/2016
Naar goede gewoonte doen de medewerkers van Netwerk Bewust Verbruiken mee met de vastenperiode. Als stagiaire kan ik natuurlijk niet onderdoen! Vanuit het geloof dat je 80% van de tijd slechts 20% van je kleren draagt, geloof ik dat het met minder kan. Ik leef deze vastenperiode dan ook met een beperkt aantal kledingstukken, samengesteld volgens de principes van de “Capsule Wardrobe”.
40 dagen met een Capsule Wardrobe
Foto: cc Flickr Joel Penner

Wat is een capsule wardrobe?

Een Capsule Wardrobe is een verzameling van een paar essentiële kledingstukken van goede kwaliteit, die je onderling kan combineren. Het wordt ook wel eens het 333-project genoemd. 3 maanden met 33 kledingstukken. Alvorens aan de slag te gaan ging ik op zoek naar enkele tips and tricks op het web. Hieronder de voornaamste zaken die ik heb onthouden.

  • Ga voor 1 à 2 basiskleuren die bij je passen, aangevuld met andere –meer neutrale- kleuren. Kies voor comfortabele kledij, waar je je goed invoelt, die draag je sowieso meer.
  • Hou vooral de basics die niet uit de mode gaan. Hierdoor neem je afstand van ‘fast fashion’ die allesbehalve duurzaam is.
  • Kwaliteit boven kwantiteit. Kies eerder voor kledij die wat duurder is, maar langer meegaat.

Het kopen van nieuwe kwalitatieve kledij ga ik natuurlijk niet doen. Ik zal een keuze moeten maken uit het gamma van kleren dat ik reeds heb. Vooraleer ik van start ging met het selecteren van kledingstukken bracht ik alles samen. Hoewel ik geen echte fashionista ben, was deze ervaring een echte eye-opener: zoveel spullen?! Dat krijg ik van mijn leven nooit meer afgedragen!

Aan de slag

Ik haalde al mijn spullen uit de kast en sorteerde ze op kleur. Het was geen gemakkelijke klus om hier uiteindelijk een selectie uit te maken. Kleren moeten onderling goed te combineren zijn, je moet ervoor zorgen dat je niet zonder T-shirts valt, je voor elk soort weer iets hangen hebt,…Uiteindelijk zie je hier het resultaat. Ik ben er best trots op. Hopelijk wordt in de komende dagen duidelijk dat ik de juiste keuzes heb gemaakt.

Ook gepost in: Genoeg