Na 40 dagen met een Capsule Wardrobe

Na 40 dagen met een Capsule Wardrobe

Isabel Haentjens
geschreven door Isabel Haentjenslaatst aangepast op 01/04/2016
Een goeie twee maand geleden schreef ik een artikel over mijn alternatieve vasten. Ik zou 40 dagen gaan leven met een beperkt aantal kledingstukken, volgens de principes van de "Capsule Wardrobe". Nu we veertig dagen verder zijn, laat ik jullie graag weten hoe ik deze periode -zonder kleerscheuren- heb overbrugd.
Capsule collectie
Foto: cc Pixabay

Goed begonnen, half gewonnen

Wat blijkt? Het moeilijkste gedeelte van de vastenperiode vond plaats vlak voor de vasten, nl. het selecteren van de verschillende kledingstukken. Hierover lees je meer in mijn vorig artikel. De weken nadien verlopen behoorlijk vlot. Ik heb reeds lange tijd de gewoonte mijn kleren de dag voordien klaar te leggen. Zo hoef ik 's ochtends niet onnodig lang voor de kleerkast te staan (dat doe ik voor het slapengaan dan wel). Met mijn "Capsule Wardrobe" bleek zelf dit niet meer nodig. Het aantal kledingstukken is beperkt waardoor keuzes worden gereduceerd en keuzestress dus ook! Bovendien is het niet onoverkomelijk dat een groot gedeelte daarvan in de wasmand zit... waardoor de keuze nog maar eens wordt ingeperkt.

Minder keuze maar meer luxe

Ik ben aangenaam verrast door het effect dat deze kleine ingreep heeft gerealiseerd. Had ik een test gedaan met een chronometer, zou ik afgelopen weken aanzienlijk minder tijd voor de kleerkast hebben gespendeerd. En dus meer tijd voor andere zaken! Maar, daarnaast ben ik ook gaan beseffen dat we in een tijd leven waar we worden overspoeld door een overvloed aan keuzes. Niet enkel in onze kleerkast, maar over alle domeinen van het leven heen. Dat we keuzes kunnen maken is zeker een luxe, maar... hoe meer keuzes je hebt als individu, hoe groter de verantwoordelijkheid die je zelf moet dragen voor de keuzes die je gemaakt hebt. Ik ben het met Barry Schwartz eens dat we nood hebben aan een vissenkom! Bekijk Barry's TedTalk om te weten te komen wat hij met die vissenkom bedoelt.

Ook gepost in: Simplify Life