3 gerecycleerde papieren waarop je ongemerkt kan overschakelen

3 gerecycleerde papieren waarop je ongemerkt kan overschakelen

Chloe Janssens
geschreven door Chloe Janssenslaatst aangepast op 16/07/2019
Het is niet makkelijk om snel een wending te maken richting circulaire economie. Wat daarentegen wel quick & easy is, is overschakelen op 100% gerecycleerd basispapier voor je drukwerk.
v.l.n.r. Cyclus, Circle, Silk
Voorbeelden 3 gerecycleerde papier: v.l.n.r. Cyclus, Circle, Silk

100% gerecycleerd, wat betekent dat?

100% recycled betekent dat alle bestanddelen van het papier hergebruikt worden. De vezels worden ontinkt en gewassen en daarmee wordt nieuw papier gemaakt. Er worden dus geen nieuwe papiervezels toegevoegd. Daarbovenop is er ook nog eens minder energie en water nodig om deze papieren te maken. Wat opnieuw zorgt voor een beperking van de ecologische voetafdruk. Niets dan voordelen dus!

Overtuigd? Dit zijn 3 witte basispapieren waarop je ongemerkt en makkelijk overschakelt.

Cyclus / RecyStar Nature

Kleur: groen/grijs-achtige ondertoon
Witheid: 89

Mag het wat karakter hebben? Dan is Cyclus een goede keuze. Cyclus gebruikt geen optische witmakers, waardoor het papier een groen-/grijsachtige ondertoon meekrijgt. Die toon geeft extra gevoel aan het drukwerk. Bij de fabricatie van Cyclus papier wordt rekening gehouden met het optimaal hergebruiken, niet enkel van de papiervezels, maar ook van energie binnen de fabriek.

Leuke extra: Ook niet-professionelen kunnen hiermee aan de slag. Het is verkrijgbaar bij Zwart op Wit drukkerij.

 

Balance Pure / Circle / Cocoon

Kleur: Wit
Witheid: 150

Balance Pure is de optie wanneer je wel wil overschakelen op gerecycleerd papier, maar je dat niet mag zien. Dit papier heeft een hoge witheid, waardoor het verschil tussen ‘nieuw’ papier en dit papier bijna onzichtbaar wordt. De witheid wordt bereikt door een strenge voorselectie. Balance Pure is enkel gemaakt van kantoorpapier, archiefpaper of ander papier met een lage inktdekking. Op die manier zorgen ze ervoor dat het eindresultaat uitzonderlijk wit is voor een recycled papier.

Leuke extra: Dit papier kan je ook aanschaffen voor in je kopieermachine!

 

Balance Silk / Circle Silk / Cocoon Silk

Kleur: Wit, gestreken (glad)
Witheid: 120

Op zoek naar een gestreken, glad papier? Dan is de Balance Silk de oplossing. Hierop druk je alles wat glans mag hebben. Voor afbeeldingen is het ontzettend goed. Gebruik het eens in een catalogus, brochure of als poster.

Leuke extra: Wist je dat het recycleren van papier 5 keer zo veel jobs oplevert dan datzelfde gebruikt papier naar de afvalverwerking te sturen?

Tip!

Voor je aan de slag gaat kan je (of je ontwerper) papierstalen aanvragen bij de verdelers. Leg die naast je huidige papieren en vind het ideale duurzame alternatief! Stalen kan je aanvragen bij bijvoorbeeld Antalis of Papyrus.

 

Doe de test

Benieuwd welke positieve impact jouw keuze voor 100% recycled papier heeft? Bereken het met de Eco-calculator van Cyclus of Cocoon.