10 jaar Fashion Revolution

10 jaar Fashion Revolution

Stefanie De Bock
geschreven door Stefanie De Bocklaatst aangepast op 15/04/2024
We trappen Fashion Revolution Week af en vieren strijdbaar 10 jaar Fashion Revolution. In gesprek met Sharifa Jamaldin van Fashion Revolution Belgium
Sharifa Jamaldin - Fashion Revolution Belgium
Sharifa Jamaldin - Fashion Revolution Belgium

 

Al 10 jaar voert Fashion Revolution gepassioneerd campagne voor een eerlijke, transparante, veilige en verantwoordelijke mode-industrie. De trekkers geloven in een alternatieve modesector die het milieu in stand houdt en herstelt en die mensen belangrijker vindt dan groei en winst. 

Fashion Revolution is opgericht door ontwerper-onderzoeker Carry Somers en ontwerper-opiniemaker Orsola de Castro in de nasleep van de Rana Plaza-ramp op 24 april 2013. Bij de instorting van het Rana Plaza fabriekscomplex in Bangladesh kwamen toen 1.134 textielarbeid.st.ers om het leven, nog een 2.500 mensen raakten gewond. Er ging een schokgolf door de modewereld: waarom waren de werkomstandigheden in de textielfabrieken zo onveilig? Waarom namen modemerken geen verantwoordelijkheid voor het welzijn van textielarbeiders? Die verontwaardiging joeg de mode-activisme beweging aan. Fashion Revolution was geboren.Vandaag is het 's werelds grootste campagne voor eerlijke mode die burgers, merken en beleidsmakers mobiliseert via wervende communicatie, onderzoek, onderwijs en belangenbehartiging. De campagne weet al 10 jaar een divers publiek te betrekken van ontwerpers, makers, academici, beleidsmakers, ondernemers, merken, winkeliers, marketeers, modeliefhebbers... onder de noemer #WeAreFashionRevolution.

 

Fashion Revolution Belgium

Sharifa Jamaldin is al een aantal jaren de sterkhouder bij Fashion Revolution Belgium. Als coördinator probeert ze de beweging van fashion revolutionaries in België groter te maken. Dankzij haar ervaring als modejournalist en haar diploma in human ecology studies kan ze een overtuigend verhaal brengen over de nodige systeemverandering in de modewereld die zij een slow fashion economie noemt. De Transformisten ging haar interviewen voor de Genoeg gazet die eind april uitkomt. Speciaal voor de start van Fashion Revolution Week 15>24 april 2024 delen we hier al quotes uit ons gesprek. 

 

Hoe raakte je betrokken bij Fashion Revolution?

Sharifa: #WhoMadeMyClothes triggerde me. Ik was al langer bezig met projecten rond eerlijke mode. Toen ik die hashtag zag, besefte ik dat we met velen waren en besloot ik om de mensen achter Fashion Revolution aan te schrijven.

Fashion Revolution bestaat 10 jaar en heeft al heel wat sterke campagnes gelanceerd die pieken in de jaarlijkse Fashion Revolution Week. Wat brengt Fashion Revolution Week 2024? 

Sharifa: Dit jaar legt Fashion Revolution Week onder meer nadruk op het herstellen van kleding. Met de actie Mend in Public Day op 20 april 2024, overal kleding herstellen, willen we het systeem vertragen. We stoppen de fast fashion tredmolen en verbeteren de wereld, één kledingstuk per keer. We doen herstellingen op openbare plekken om ruimte terug te eisen. We verbeelden zo welke beweging er moet gebeuren: van fast fashion naar slow fashion. 

 

Link jij Fashion Revolution met degrowth, een economie van genoeg?  

De basis is creativiteit, niet consumptie

Sharifa: Ik zie verschillende linken.

De eerste is zorg voor de gemeenschap, hoe we met elkaar omgaan. Werken we om één iemand vooruit te helpen of werken we samen om een hele gemeenschap te laten groeien? We focussen zoveel op het individuele dat we de connectie met onze buren, de mensen net om de hoek en onze gemeenschap verloren zijn.

De tweede is rekening houden met de eindige planeet, hoe we met grondstoffen omgaan. Het huidige kapitalistische systeem heeft een oneindige economische groei nodig op een eindige planeet. Dat kan niet, dat tonen wetenschappers keer op keer aan.

De derde is welzijn en geluk verschaffen. Een shift richting een goed leven is cruciaal, ook in de mode-industrie. Mensen zullen altijd nood hebben aan decoratie, maar hebben ze daar echt 400 kledingstukken voor nodig of lukt het ook met 1 kledingstuk dat écht geweldig is? De basis is creativiteit, niet consumptie.

 

Meer quotes uit ons gesprek met Sharifa Jamaldin zul je kunnen lezen in de Genoeg Gazet, die we meebrengen naar Fair Fashion Fest in Gent op 27 en 28 april 2024

Meedoen met Fashion Revolution Belgium in deze Fashion Revolution Week? Volg @fash_rev_belgium op Instagram