Voor de baby-uitzet kijk ik vooral naar de praktische kant. Spullen die je maar een paar maanden nodig hebt, zoals een speelmat of sterilisator, leen ik van vriendinnen. Andere dingen koop ik tweedehands.
Schattige chocolade en bloeiende geboortekaartjes
“Omdat ons Jefke een paaskuiken is, gaven we als geboortecadeautje geen traditionele doopsuiker, maar wel chocolade eendjes en kuikens. Ik ging zelf op zoek naar chocolatiers en groothandelaars die bio en/of fairtrade chocolade produceren en uiteindelijk gingen we in zee met Chocolaterie De Schutter. Die bezorgde ons superschattige eend- en kuikenfiguurtjes uit biochocolade. Een ecologisch verantwoorde verpakking zoeken was een ander paar mouwen. Uit tijdsgebrek zijn we dan maar plastic zakjes gaan halen bij AVA, die wel biologisch afbreekbaar zijn, want gemaakt uit maïs. De geboortekaartjes werden gedrukt op gerecycleerd papier en met vegetale inkten. Bij elk kaartje zat ook een zakje biologische bloemzaadjes, die we bestelden via Ecoflora in Halle."
Tweedehands spullen in plaats van uitgebreide babylijst
“Ik ben dol op tweedehands en ook voor Jef probeer ik zoveel mogelijk in tweedehands kleertjes te hullen. Gelukkig kan ik heel wat basics lenen van mijn schoonzus en vriendinnen. Voor vintage kleertjes sla ik mijn slag in de "2de hani", een tweedehands winkel in Mechelen en daarnaast schuim ook graag rommelmarkten af. Binnenkort ga ik ook eens langs op een tweedehandsbeurs van de Gezinsbond. Op mijn beperkte geboortelijst bij Villa Kakelbont stonden ook enkele nieuwe kruippakjes uit bio/fairtrade-katoen. De rest van de geboortecadeautjes ging naar een Unicef-rekening."
Praktische baby-uitzet
“Voor de baby-uitzet kijk ik vooral naar de praktische kant. Spullen die je maar een paar maanden nodig hebt (zoals een speelmat of sterilisator) leen ik van vriendinnen. Andere basics (bedje, bad, park, relax..) kocht ik over van mijn schoonzus of vond ik via 2dehands.be. Verder kiezen we zo veel mogelijk voor duurzame spullen die lang mooi blijven en liefst niet te veel plaats innemen. Ik koos speciaal ook voor de smalste kinderwagen uit het hele assortiment zodat die door de binnendeuren van de trein past. Voor natuurwandelingen en boodschappen in de stad maken we meestal gebruik van de draagzak van Ergocarrier. Ben je niet zeker welke drager bij je past? Bij Doekjes en Broekjes kan je een ergonomische draagdoek of -zak uittesten voor een maand.”
Billetjes-verzorging
"Babyverzorgingsproducten koopt ik meestal van het merk Weleda. Die vind je in de Bioplanet. Andere producten koop ik via de webshop kudzu.be of in de winkel Doekjes en Broekjes in Leuven. Ik kocht ook Cheeky Wipes, wasbare vochtige doekjes, maar achteraf gezien vind ik die misschien toch wat prijzig voor wat het is. Je kan evengoed lapjes maken van een oud laken of dunne washandjes gebruiken en die in een afsluitbare doos steken. Herbruikbare luiers kocht ik over van mijn schoonzus. Intussen moest ik er wel een deel nieuwe aankopen, want zo'n luiers gaan blijkbaar toch maar twee kinderen mee. Gelukkig komt de Stad Leuven tegemoet in deze kosten via een subsidie van 125€ bij de aankoop van herbruikbare luiers. Het heeft even geduurd voor ik met de katoenen luiers begonnen ben (ik zag een beetje op tegen het extra werk + was) maar eigenlijk valt het reuze mee. Ongelofelijk wat een absorptiekracht die luiers hebben, daar kan geen wegwerpexemplaar tegenop!”
Lees hier alle andere getuigenissen en artikels van My Fair Baby