Een gloednieuwe givebox voor kinderkledij in Molenbeek

Een gloednieuwe givebox voor kinderkledij in Molenbeek

placeholder
geschreven door Vannieuwenhuyse Tinelaatst aangepast op 07/09/2016
De Heyvaertwijk in Molenbeek is gekend voor de export van auto’s richting Afrika. Maar boven de garages wonen er heel veel gezinnen met kleine kindjes in niet altijd de beste omstandigheden. Tine startte er een Givebox voor kinderkledij
weggeefkast Molenbeek
Onze enthousiaste vrijwilligers!

Mama's kunnen hun tas wekelijks komen vullen met kleertjes uit onze kast. Ondertussen leren ze elkaar kennen en wisselen ze ervaringen uit. Van melkkorstjes bij hun kleintjes tot hoe te overleven in hun vaak fragiele situatie.

Consuminderen was niet het eerste wat ik voor ogen had bij het opstarten van de geefkast. Wel het idee om de bestaande geefkast op onze tochtige koer buiten wat te verfijnen, en de ouders van de allerjongsten uit de wijk te bereiken door volop in te zetten op de ruil-idee. Ok, dus toch consuminderen. In onze wijkantenne krijg ik vragen naar kinderschoenen, jasjes, en ook gewoon eenss naar iets nieuws of iets anders (en naar een babbeltje, uiteraard!). Samen met Kind en Gezin Molenbeek slaan we de handen in elkaar. Hun medewerkers kennen veel jonge gezinnen, zien dezelfde noden en wij (de wijkantenne) hebben ruimte (een beetje toch), koffie en een vaste stek.

Voor kindjes tussen 0 en 4

Dus kunstelen we een kast in elkaar ergens in de gang naast de toiletten. Het idee is eenvoudig: je koopt een herbruikbare stoffen tas voor één euro (mooi gemaakt door Chantal Peten), en je kan die wekelijks komen vullen met kleertjes uit onze kast. Hasnae, Annie, Ramatoulai, Marlyatou, Yewa en Samiratou zijn ons voorlopig vaste team op dinsdag. Elk kledingstuk gaat door hun handen: vuil wordt gewassen, te vuil of kapot moet eruit, de goede stuks worden volgens maat in de geefkast gesorteerd. En ondertussen leren deze mama’s en buurvrouwen elkaar kennen, wisselen ze ervaringen uit (van melkkorstjes bij hun kleintjes tot hoe te overleven in hun vaak fragiele situatie). Of ze brengen zelfgebakken koekjes mee. Wij zorgen voor de koffie, de rest gaat vanzelf. Vanaf deze week nieuw dus in Molenbeek: een geefkast voor kinderkleren. Kindjes tussen 0 en 4 die hun broeken nog niet danig verslijten dat de knietjes gelapt moeten worden. Kleertjes die er nog als nieuw uitzien wegens maar één keer gedragen en dan alweer te klein (wat groeien ze snel!). Mooie kleertjes die toch wel duur zijn als je ze allemaal moet aankopen en waar we er uiteindelijk allemaal te veel van hebben. Elke woensdag is de kast helemaal klaar om mensen te ontvangen, om kleren te brengen of mee te nemen.

Breng gerust zelf kleren binnen

Altijd welkom in ons klein stukje Molenbeek aan het kanaal, om je buren te leren kennen, voor een kom soep, herstellen van je kapotte spullen tijdens het Repair Café annex ontbijt, ateliertjes of stages voor de kinderen, samen koken, je verhaal doen bij een kop koffie. Maar nu dus ook: de Givebox!

Te kleine kleertjes thuis? Breng ze gerust langs: Wijkantenne - Liverpoolstraat 2 -  Molenbeek
Hier vind je meer informatie.

weggeefkast Molenbeek
In de givebox wordt kinderkledij (0-4 jaar) per leeftijd gesorteerd
Ook gepost in: Baby