Zet ongebruikte spullen in de geefkast

Zet ongebruikte spullen in de geefkast

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 13/04/2017
Geefkasten zijn in opmars. Op steeds meer plaatsen duikt een kast op waarin je ongebruikte spullen kan weggeven: op kantoor, op school, in organisaties,... Maar wat is dat juist zo’n geefkast? En hoe begin je eraan? Netwerk Bewust Verbruiken voorziet een gratis handleiding om eenvoudig aan de slag te gaan met je eigen geefkast.
CC BY-NC Netwerk Bewust Verbruiken

Wat is een geefkast?

Een geefkast is een kast waarin je spullen met elkaar kan delen. In een kast die op een duidelijke plaats staat in jouw bedrijf, organisatie, school, buurt,... kan je vrij spullen plaatsen en meenemen. Het is een eenvoudige en toegankelijke manier om ongebruikte spullen weg te geven aan anderen. Maar wat geef je dan weg? In een geefkast kan je een breed gamma aan spullen plaatsen: een boek, dvd, kledij, kaarsen, lamp,... Kort samengevat: alle spullen die je zelf niet meer nodig hebt, maar die iemand anders wel kan gebruiken.

Installeer een geefkast met deze gratis handleiding:

Wil je zelf een geefkast installeren maar weet je niet hoe? Vul hier jouw gegevens in, en ontvang een handleiding om zelf aan de slag te gaan. Jouw gegevens gebruiken we enkel om te kijken hoeveel mensen geïnteresseerd zijn om een geefkast te starten.
Met dit stappenplan installeer je heel eenvoudig een geefkast:

  1. Installeer een kast, -rek of -koffer op een goed zichtbare plaats in je organisatie, kantoor of buurt.
  2. Verzamel spullen die al jaren ongebruikt in je kast staan. Roep je collega’s op om thuis eens te gaan snuisteren naar vergeten spullen of cadeaus die ze niet meer nodig hebben: een boek dat je graag gelezen hebt, speelgoed waar je (klein)kinderen niet meer mee spelen, een zelfgemaakte pot confituur,…
  3. Iedereen kan iets in de geefkast plaatsen en/of meenemen: plaats iets in de geefkast en maak iemand anders gelukkig. Of kijk zelf eens in de geefkast, misschien vind je iets wat je zelf ook kan gebruiken.
  4. Elke maand december is het December Geefmaand. Dan zet Netwerk Bewust Verbruiken het delen van cadeaus in de kijker. Zet een leuk pakje in de kast, eventueel ingepakt in cadeaupapier, en bezorg iemand een leuk extraatje. 

Waarom een geefkast plaatsen?

Zet je ongebruikte spullen in de geefkast, en maak iemand anders gelukkig

Dagelijks worden we omringd door advertenties om nieuwe producten te kopen. En dat doen we ook. De consumptiemaatschappij draait op volle toeren: mensen kopen graag nieuwe spullen en winkelstraten en online webshops zijn een groot succes. Maar er zijn sociale en milieugrenzen aan deze overmaatse consumptie. Door producten op zo’n grote schaal te produceren, belanden er steeds vaker producten op de afvalhoop.

Met een geefkast hoef je geen nieuwe producten aan te kopen, want je doet mee aan de circulaire economie. Door producten te delen, blijft het product steeds benut en duurt het langer alvorens het op de afvalhoop belandt. Bovendien hoef je zo geen nieuwe producten te kopen. Er ligt vaak heel wat thuis in je kast dat je niet meer gebruikt. Met die producten kan je iemand anders gelukkig maken. Goed voor het milieu én voor je portemonnee.

Met het project Simplify Life zet Netwerk Bewust Verbruiken de voordelen en geneugten van een eenvoudiger leven in kijker. Laat je inspireren op www.simplifylife.be, een project in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant.

Ook gepost in: Genoeg