Schenk je oude spullen een nieuw leven via GIFT

Schenk je oude spullen een nieuw leven via GIFT

Sam VC
geschreven door Sam VClaatst aangepast op 07/09/2016
Wat met die broek van vorig jaar, die je niet meer aandoet? Of met die doos oude spullen in de garage, die na de lenteschoonmaak nog altijd niet in de Kringwinkel geraakt is? Via de online community GIFT geef je ze met een paar muisklikken een nieuwe thuis, zonder dat je zelf ergens naartoe moet hollen.
Giving is Living ©GIFT | Gent
Giving is Living ©GIFT | Gent

Een gift is een geschenk dat je vrijwillig geeft en waarvoor je niets in ruil verwacht. Daarnaast is een gift ook een bijdrage. Door spullen een tweede leven te geven, dragen we bij tot een mooiere, afvalarmere toekomst.

Een GIFT-groep (vroeger gekend als Freecycle) is een lokale online community waar je je eigen ongebruikte spullen kunt weggeven. Zo belanden ze niet op de afvalberg, maar krijgen ze een tweede leven bij iemand in je buurt. GIFT is de digitale tegenhanger van een geefplein. Het maakt gebruik van eenvoudige Facebook-groepen om buurtbewoners vanuit hun eigen zetel met elkaar te verbinden.

Virtueel spullen snuisteren

De grote aantrekkingskracht van het platform is dat je niet alleen makkelijk spullen kunt weggeven, maar ook zelf kunt gaan snuisteren in de verborgen schatten die bij andere mensen stof liggen te vergaren. Interessante vakantieliteratuur, leuke zomerkleedjes, (tuin)meubilair... Je kunt het zo gek niet bedenken of het passeert wel regelmatig via je eigen Facebook-wall, allemaal gratis en voor niets. Het succes van de GIFT-groepen is niet enkel merkbaar aan de hoeveelheid spullen die dagelijks online gezet wordt, maar ook aan de manier waarop het mensen verenigt om zelf actie te ondernemen. Zo hebben enkele creatieve Gentse upcyclers hun eigen groep voor knutselmateriaal en -tips opgericht en sloegen enkele IT-fanaten de handen in elkaar voor een gratis hulpdienst bij computerproblemen.

Hoe werkt het?

Om zelf iets weg te geven volstaat het om een simpel Facebook-bericht in een GIFT-groep te plaatsen. Daarin vermeld je best het volgende:

  • een korte beschrijving van wat je weggeeft
  • een goede foto die de staat van de spullen toont
  • waar en wanneer de spullen afgehaald mogen worden
  • Eens gepost, is het wachten tot iemand interesse toont. Voor je het weet heb je iemand gelukkig maakt met een leuke gratis gift.

VIDEO: Terzake deed de test en kon in no time een salontafel voor haar kantoor versieren.

Zo vind je een groep in je buurt

GIFT-groepen rijzen de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. In steden als Leuven, Gent en Mechelen vind je online community’s van duizenden leden, maar ondertussen onstaan in heel Vlaanderen (en daarbuiten) overal kleine GIFT-communities,. Elke dag komen er nog nieuwe bij. De zoekfunctie van Facebook is dan ook de snelste manier om na te gaan welke groepen er al bestaan in jouw regio. Geen groep in je buurt? Waarom er zelf geen starten? Een groep aanmaken duurt slechts enkele minuten. De GIFT-vrijwilligers helpen je graag op weg. Meer info via gift.gent@gmail.com.

Lees hier alle artikels van Simplify Life, over de geneugten van een eenvoudiger leven