Geefkast

Op steeds meer plaatsen duikt een kast op waarin mensen hun ongebruikte-maar-bruikbare spullen weggeven: op kantoor, op school, in het buurthuis, in de sportclub... De Transformisten heeft tips voor wie een geefkast wil installeren en beheren.
CC BY-NC Netwerk Bewust Verbruiken

Wat is een geefkast?

Een geefkast is een kast die een opvallende plek krijgt in jouw bedrijf, organisatie, school, buurthuis,... en waarin je spullen met elkaar kunt delen. Het is een eenvoudige en toegankelijke manier om ongebruikte spullen weg te geven aan anderen. Het gaat om spullen zoals boeken, dvd's, kaarsen, lampjes, drinkbekers, tassen... die je zelf niet meer nodig hebt, maar die nog perfect bruikbaar zijn. 

Installeer een geefkast met onze gratis handleiding

Wil je zelf een geefkast installeren maar weet je niet hoe? 
Met dit stappenplan installeer je heel eenvoudig een geefkast. 
Er horen posters bij die je hier kunt downloaden en die je zelf kunt afprinten.

  1. Installeer een geefkast, -rek of -koffer op een goed zichtbare plaats in je organisatie, kantoor of buurt.
  2. Verzamel spullen die al jaren ongebruikt in je kast staan. Roep je collega’s op om thuis eens te gaan snuisteren naar vergeten spullen of cadeaus die ze niet meer nodig hebben: een boek dat je graag gelezen hebt, speelgoed waar je (klein)kinderen niet meer mee spelen, een zelfgemaakte pot confituur,…
  3. Iedereen kan iets in de geefkast plaatsen en/of meenemen: plaats iets in de geefkast en maak iemand anders gelukkig. Of kijk zelf eens in de geefkast, misschien vind je iets wat je zelf ook kan gebruiken.

Waarom een geefkast plaatsen?

Zet je ongebruikte spullen in de geefkast, en maak iemand anders gelukkig

Dagelijks worden we omringd door reclame. De consumptiemaatschappij draait op volle toeren: producenten brengen een overdaad aan producten op de markt, consumenten schuimen winkelstraten en webshops af op zoek naar nieuwe spullen. Maar die overproductie en overconsumptie botsen op sociale en milieugrenzen. Door producten te hergebruiken en te delen, halen we meer uit bestaande producten en duurt het langer voor onze spullen op de afvalberg belanden.

 

De Geefkast handleiding ontstond oorspronkelijk in het kader van het project Simplify Life in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant.