Zet mama in de (blije) bloemen op Moederdag

Zet mama in de (blije) bloemen op Moederdag

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 09/05/2018
Zet jij jouw mama in de bloemetjes op Moederdag? Kies dan eens voor blije bloemen, geproduceerd met respect voor mensenrechten en milieu. 5 jaar na haar Blije Bloemen-campagne, merkt Netwerk Bewust Verbruiken dat er steeds meer aanbieders komen van ecologische en eerlijke bloemen.

De impact van bloemen op milieu en mens

Het telen van bloemen heeft vaak een grote impact op milieu en mensenrechten. De impact op het milieu is groot door het gebruik van pesticiden, water en meststoffen. Gronden verzuren en worden onvruchtbaar. Bovendien vraagt de productie en het transport ook veel energie, of ze nu in het Zuiden of hier bij ons in verwarmde en sterk verlichte serres gekweekt worden. Lees meer over de ecologische impact van bloementeelt.

Koop jij een boeketje bloemen voor Moederdag? Kies dan eens voor blije bloemen!

Veel bloemen uit onze winkels komen bovendien uit het Zuiden. Het ideale klimaat, toegenomen transportmogelijkheden en goedkopere arbeidskrachten doen vele plantages verhuizen naar landen als Kenia, Colombia en Ecuador. Toch gaat de groei van deze sector vaak ten koste van de arbeiders, die vaak in onmenselijke omstandigheden werken op de plantages. Lees hier meer over de gevolgen van bloementeelt op arbeiders in het Zuiden.

Kies voor blije bloemen

Maar wat kan je als consument hieraan doen? Volgens de organisatie Netwerk Bewust Verbruiken kan je kiezen voor blije bloemen, bijvoorbeeld op Moederdag. Dat zijn bloemen geproduceerd met respect voor mensenrechten en milieu. Het is geen label, maar een benaming voor bloemen die geteeld zijn onder goede arbeids- en milieuomstandigheden. Dit kunnen zijn: seizoensbloemen, lokale bloemen, biologische bloemen en bloemen uit het Zuiden met een fairtradelabel.

Eerlijk bloeit het langst

Een blij bloemetje kopen is eenvoudig met deze 5 tips:

  1. De laatste jaren zijn er heel wat nieuwe telers en aanbieders van ecologische bloemen op de markt, zoals Fleur Couleur, BLOOM of Blommm. Hier vind je een overzicht van alle aanbieders van eerlijke en ecologische bloemen in Vlaanderen.
  2. Koop bloemen van het seizoen. Zoals tulpen, krokussen en paasbloemen in het voorjaar of zonnebloemen in de zomer. Bekijk hier de seizoensbloemenkalender
  3. Koop bloemen met een label. In verschillende supermarkten kan je rozen met het Fairtrade label kopen. Vraag bij je bloemist naar gelabelde rozen of biologische bloemen. Lees meer
  4. Verzorg je bloemen goed. Koop ze zo ook ze vers mogelijk. Lees meer
  5. Kweek zelf bloemen. Richt in je eigen tuin of op je balkon een plekje in om zelf bloemen te kweken. Zo heb je altijd een gepast boeket in huis. Lees meer