Van veld tot vaas met Blommm

Eén jaar geleden zagen de bloemetjes van Blommm het levenslicht. Paulien zorgt voor biologisch en dagverse bloemen, geleverd met de fiets in Gent. “Blommm levert schoonheid, esthetiek én een kwalitatief boeket bloemen. Het gaat over een mooi product waarbij het vandaag een evidentie moet zijn dat dit ook fair, duurzaam én ecologisch is. Van begin tot eind, van veld tot vaas”, zegt oprichtster Paulien Verhaest.
© Blommm

Op Moederdag 2017 gingen de bloemen van Blommm voor de eerste keer de deur uit. “Niet toevallig dé hoogdag voor bloemisten en daarom het uitgelezen moment om van start te gaan met het project", zegt oprichtster Paulien. Ze startte met Blommm vanuit een liefde voor bloemen én een maatschappelijke drijfveer. Ze wou samen met de lokale telers van biologische bloemen de sector duurzamer maken. “De klassieke bloemenindrustrie brengt vandaag schade toe aan mens en milieu, zowel hier als in het Zuiden. Dat klopt toch niet? Bloemen koop je – voor jezelf, je moeder, vrienden – juist om schoonheid en vrolijkheid in huis te brengen. Het is tijd voor een alternatief. Er groeit zoveel moois bij biologische bloementelers van hier."

Het gaat over een mooi product waarbij het vandaag een evidentie moet zijn dat dit ook fair, duurzaam én ecologisch is. Van begin tot eind, van veld tot vaas

Biologisch en dagvers

Blommm heeft een duidelijke missie: biologisch, dagvers en geleverd in Gent. “De gangbare bloemen leggen een lange weg af. Je kan dan niet spreken van verse bloemen omdat die allemaal gekoeld zijn en bewaarmiddelen bevatten. Het natuurlijke van de bloem verdwijnt. Daarom wil ik met lokaal geteelde bloemen, recht van het veld, én de dag ervoor geplukt, naar de mensen gaan. Hoe korter de weg, hoe langer het vaas-leven.”

"Mensen denken meer en meer bewust na over waar bijvoorbeeld hun eten vandaan komt, dat geldt ook voor bloemen", zegt Paulien. "Maar als er geen alternatieven bestaan, blijven ze grijpen naar boeketten uit de supermarkt. Door Blommm op de kaart te zetten, bied ik mensen een keuze. Mensen worden overtuigd door het verhaal van Blommm. Het gaat niet alleen over een duurzaam product, maar het verhaal zorgt ook voor een duurzame band met de klant."

Geleverd aan huis met de fiets

Blommm levert in 10 afhaalpunten of bij de mensen op het werk om het voor de klant zo laagdrempelig mogelijk te houden. Paulien kiest voor een duurzame fietslevering om het product toegankelijk te maken voor iedereen. "We werken online volgens het op-is-op-principe. We oogsten wat klaar is om geplukt te worden. Daarom bieden we een vast aantal Blommmekes (boeketen) aan per dag. 1 samenstelling, 3 formaten. Dat heeft als voordeel dat we weinig tot geen overschotten hebben, dat we dagverse bloemen kunnen aanbieden en dat het op een duurzame en laagdrempelige manier tot bij de mensen geraakt.”

Samenwerking met lokale telers

Paulien hoopt dat de bloemensector echt keuzes gaat maken voor duurzaamheid. "Ik weet ook dat dat gaat gebeuren, alleen gaat het naar mijn gevoel niet snel genoeg. Door samen met de sector een verschil te maken, hoop ik dat we dit proces een stukje kunnen versnellen. Er is nog veel werk, maar stilaan komt er dankzij heel wat mooie initiatieven en gepassioneerde telers beweging in."

De toekomstplannen van Blommm

"Ik krijg positieve energie door de boodschap die we met Blommm verkondigen. De economie stuurt de wereld aan, dus die verander je best van binnenuit. Blommm zoekt naar oplossingen met een rechtstreeks effect bij de eindgebruiker. Als eindconsument kan je zelf wel veel doen, maar wanneer je je in een productielijn waagt, dan kan het effect zoveel groter zijn en kan je nog veel meer eindconsumenten overtuigen. Blommm is ervan overtuigd dat dit de weg is naar een duurzamere wereld, dat geeft me energie."

Het doel van Blommm is om de aankoop van biologisch lokale bloemen zo toegankelijk mogelijk te maken voor de klant. Zodat een duurzame keuze uiteindelijk ook evident kan worden. "We willen nog meer mensen doen glimlachen door onze Blommmekes en hopen op een gezonde groei", concludeert Paulien trots.

 

Lees meer:

 

Interesse in een Blommmeke? Kijk eens op www.blommm.be of op de Facebook-pagina van Blommm.