Nieuwe verkooppunten voor blije bloemen

Nieuwe verkooppunten voor blije bloemen

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 06/03/2015
De Oost-Vlaamse bioboerderij Blauw Kasteel is gestart met de verkoop van biologische bloemen. Hiermee biedt ze een alternatief voor bloemen uit de vervuilende bloemenindustrie. De bloemen zijn te koop in Gent (biowinkel Tavontuur) en Horebeke (biowinkel Gastvrije Aarde).

Enkele jaren geleden voerde Netwerk Bewust Verbruiken campagne voor Blije Bloemen. Dat zijn bloemen geproduceerd met respect voor mens en milieu. De gangbare bloementeelt heeft immers een enorme impact op het milieu door het gebruik van energie, meststoffen en pesticiden. Bloemen uit het Zuiden worden dagelijks per vliegtuig overgevlogen en in onze contreien worden de meeste bloemen gekweekt in verwarmde serres.

Biologisch en seizoengebonden

Blauw Kasteel: “Ondanks de grote interesse aan consumentenzijde zijn er amper plaatsen waar je de zogenaamde blije bloemen effectief kan kopen. Daarom gaan we nu zelf van start met de verkoop van biologische bloemen, die geproduceerd worden zonder chemische meststoffen en zonder pesticiden. Voorlopig kweken we zelf geen biobloemen maar voeren we ze in uit Nederland. De tulpen en narcissen die we tot nog toe hebben aangekocht, dragen een Europees biolabel en EKO-label. Bedoeling is om er op termijn ook te bestellen bij enkele bioboerderijen in Gent en Brugge. We kopen de bloemen seizoensgebonden en zo lokaal mogelijk aan. Daarvoor baseer ik me op de seizoensbloemenkalender van Velt."

Over Blauw Kasteel

Blauw Kasteel is een bioboerderij die voornamelijk aan groenteteelt doet. Op hun eeuwenoude weilanden grazen Ardense voskoppen en het bos wordt op ecologische wijze beheerd. In de historische moestuin vind je vergeten groenten, kleinfruit (bessen, frambozen,...), kruiden en een hoogstamboomgaard. De biologische groenten worden verdeeld via biowinkels en groentepakketten in de regio Gent en Vlaamse Ardennen. Meer info op www.blauwkasteel.be

Waar te koop?

De bloemen zijn te koop bij bij Tavontuur (Burgstraat 137, 9000 Gent) en Gastvrije Aarde (Koekoekstraat 17, 9667 Sint Kornelis Horebeke)

Bekijk hier alle artikels van het dossier Blije Bloemen (alternatieven, seizoensbloemen, milieu-impact...)