Word jij onze nieuwe stagiair(e)?

Word jij onze nieuwe stagiair(e)?

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 08/10/2015
Bij Netwerk Bewust Verbruiken houden we van stagiair(e)s. Op zoek naar een toffe plek om je talenten verder te ontwikkelen? We hebben dit schooljaar nog enkele plaatsjes vrij. Onze twee oud-stagiaires Laura en Isabel vertellen wat je zoal kan verwachten.

Het is heel aangenaam om niet alleen ondersteuning te geven van achter een computer, maar ook in levende lijve te mogen ervaren voor wie en wat je werkt.

Laura (21) - student Sociaal Cultureel werk aan Odisee Brussel

Wat heb je zoal gedaan tijdens je stage?
"Ik hield me vooral bezig met de opvolging van het project Repair Café. Ik werkte mee aan de communicatie en ging één à twee keer per week langs bij Repair Cafés in heel Vlaanderen. Zo bleef ik op de hoogte over hoe het daar liep en kon ik verhalen en foto's verzamelen om de website en Facebook-pagina up-to-date te houden. Tijdens mijn stage werd het project net geëvalueerd. Ik verspreidde een bezoekersenquête en deed diepte-interviews met enkele Repair Café-organisatoren."

Waar beleefde je het meeste plezier aan?
"Dat ik heel vaak in contact mocht komen met de doelgroep. Je kan niet weten wat een Repair Café is tot je er langs bent geweest. Het is heel aangenaam om niet alleen ondersteuning te geven van achter een computer, maar ook in levende lijven te mogen ervaren waarvoor je werkt."

Nam je wijsheden mee naar huis?
"Vooral dat initiatief nemen en durven veel opbrengt. Niet alleen voor jezelf om bij te leren, maar ook voor de sfeer wanneer je in een team werkt. Tijdens mijn derde stageweek was er een treinstaking, net op het moment dat mijn stagementor Clara de Repair Cafés moest voorstellen op een duurzaamheidsoverleg. Ze zou nooit tijdig ter plekke geraken en belde mij, heel vrijblijvend, met de vraag of ik het zag zitten in haar plaats te gaan. Ik raapte al mijn moed bij elkaar en stond een paar uur later voor een groep duurzaamheidsambtenaren uit West-Vlaanderen. Het leerde me dat je kansen moet durven grijpen om bij te leren, maar ook dat je er dankbaarheid voor terug krijgt. Daarnaast verbeterde ik mijn communicatieve vaardigheden (mails, website, sociale media), leerde veel bij over vrijwilligers en ontdekte wat bij een project allemaal komt kijken."

Welke vaardigheden komen van pas wanneer je voor een stage bij Netwerk Bewust Verbruiken kiest?
"Communicatieve vaardigheden en genoeg durf, maar vooral ook interesse, enthousiasme en leergierigheid. Als de thema's van Netwerk Bewust Verbruiken je nauw aan het hart liggen, ben je hier aan het juiste adres. Je komt terecht in een klein team met fantastische mensen, die je meteen welkom laten voelen en je het gevoel geven dat je aanwezigheid ook weldegelijk een verschil maakt." 

 

Tijdens de stage moet je af en toe uit je comfortzone komen, maar alleen daardoor leer je écht bij.

Isabel (22) - oud-student Sociaal-Cultureel Werk aan de Hogeschool Gent

Wat heb je zoal gedaan tijdens je stage?
"Ik liep zowel in het tweede als in het derde jaar stage en deed tussendoor ook een beetje vakantiewerk. Telkens hielp ik bij verschillende projecten. Voor Repair Café beheerde ik het infopunt en antwoordde onder meer op vragen als 'Hoe start ik mijn eigen Repair Café?' of 'Wanneer is er een Repair Café in mijn buurt?' of 'Kan ik mijn broodrooster laten herstellen?' Ik ondersteunde lokale groepen die geïnteresseerd waren om een Repair Café op te starten en hielp bij de organisatie van de trefdag. Voor het project My Fair Baby deed ik standenwerking op babybeurzen en voor Stoel zkt. Lief volgde ik de aanvragen voor workshops op."

Waar beleefde je het meeste plezier aan?
"Ik genoot het meest van de interactie met de doelgroep en de feedback die ik van hen kreeg. Repair Café-organisatoren die hun dank betuigden voor mijn hulp, gemoedelijke gesprekken op My Fair Baby-beurzen, interessante ontmoetingen tijdens lezingen of workshops... Maar natuurlijk ook de aangename, warme werksfeer op kantoor en in het MundoB-gebouw."

Heb je iets van je stage opgestoken?
"Enorm veel, zowel over het sociaal-culturele werk, als de organisatie, het projectwerk, de inhoudelijke thema's, over mezelf... Maar misschien nog het meest dat je tijdens de stage uit je comfortzone moet komen. Alleen daardoor leer je écht bij! Ik houd er bijvoorbeeld niet van om voor grote groepen te spreken, maar door dit een paar keer te hebben moeten doen, ben ik er sterker in geworden. Gelukkig krijg je bij Netwerk Bewust Verbruiken de ruimte om jezelf te zijn, fouten te maken, vragen te stellen... toch de bedoeling van een stage."

Welke vaardigheden komen van pas wanneer je voor een stage bij Netwerk Bewust Verbruiken kiest?
"Bij aanvang worden er geen specifieke vaardigheden en kennis verwacht. Al doende leer je. Het spreekt natuurlijk wel voor zich dat je visie grotendeels overeenstemt met die van Netwerk Bewust Verbruiken. Je hoeft geen fulltime vegetariër te zijn, enkel tweedehandskledij te dragen of op je sandalen naar het werk te komen. Maar elke dag met de wagen naar Brussel pendelen is dan ook weer not done."

Heb je nog een goede raad voor kandidaat-stagiair(e)s?
"Mannelijke studenten, voel jullie niet afgeschrikt door dit vrouwelijke team! Trek jullie stoute schoenen aan en spring eens binnen."

Klik hier om meer weten over stage of vrijwilligerswerk bij Netwerk Bewust Verbruiken