Workshops en belevenissen
Leer tijdens inspirerende workshops hoe je zelf deelt, repareert en maakt. Zin om je handen uit de mouwen te steken of om iets bij te leren? Kom op zaterdag 18 november naar het Repair & Share Fest in Gent.
Onze maatschappij is gekenmerkt door een aanhoudende verslaving aan consumptie. We consumeren aan de lopende band en zijn de voeling met onze producten gaandeweg verloren. Producten worden steeds goedkoper en gaan steeds sneller kapot. Bovendien is het voordeliger om een nieuw toestel aan te schaffen dan om een kapot te laten herstellen. De massale ontginning, verwerking en transport van grondstoffen en niet-hernieuwbare energiebronnen die nodig zijn om deze producten te maken, hebben verregaande gevolgen op het milieu.
De makersbeweging groeit. Steeds meer mensen herontdekken ambachten en volgen een opleiding om zelf iets te leren maken
Maar steeds meer mensen gaan opnieuw op zoek naar het verhaal achter de producten die ze kopen. Een deel daarvan leert zelf maken. Voeding, kleding, speelgoed, schoonmaakmiddelen, meubels, accessoires,... er bestaat ontzettend veel dat je zelf kan maken. Door zelf aan de slag te gaan - met duurzame materialen - sta je meer stil bij de waarde van een product. Door stap voor stap een product te leren maken, krijg je opnieuw voeling met het product en het verhaal erachter: wie heeft het gemaakt, hoe is het gemaakt, welke technieken en materialen heb je nodig, hoeveel tijd kruipt hierin, hoe kan je het product herstellen als het kapot is,...
Er bestaan tal van verschillende opleidingen, van juweelontwerper tot meubelstoffeerder, alles is mogelijk. Zowel dagopleidingen als avondscholen bieden een breed gamma aan voor volwassenen. Deze opleidingen kan je onder andere volgen in Vlaanderen:
Waar volg je zo'n opleiding? Bij onderwijsinstellingen zoals Syntra, Kisp, Spermalie, CVO, Vormingplus,... Neem ook eens een kijkje bij de cursussen op Uit In Vlaanderen, of bij organisaties zoals KVLV, Femma, Okra,...
We hebben als burger een belangrijke hefboom in handen om een duurzamere wereld mee vorm te geven: door minder grondstoffen te verbruiken, te delen en repareren, duurzame producten te kopen, bewust te consumeren,... Netwerk Bewust Verbruiken gelooft dat producten zo duurzaam en degelijk mogelijk geproduceerd moeten worden, zodat ze lang meegaan en makkelijk herstelbaar zijn. Producenten moeten hier op inzetten, maar ook de burger kan door bewuste consumptie weer voeling krijgen met de producten die zij/hij koopt of maakt.