Vormingsaanbod energie Gezinsbond

Sinds 2006 heeft de Gezinsbond twee energieconsulenten ter beschikking van de gezinnen. De energieconsulenten informeren, sensibiliseren en adviseren. Ze geven onder andere vormingen rond energie besparen en geven individuele begeleiding aan gezinnen in de vorm van miniscans.
Energie consulenten Gezinsbond
Foto: Jaga

Dit zijn de consulenten

Lesgever Pieter Ledeganck, licentiaat biologie van opleiding, is energieconsulent van de Gezinsbond sinds de oprichting van de dienst energieconsulenten in 2006. Hij is eveneens erkend energiedeskundige type B, en wapent zich voor zijn energiescans met een thermografische camera. Zijn kennis en kunde wat betreft bouwtechnieken rijkt tot ver voorbij de energiehorizon. Tijdens zijn vormingen gebruikt hij graag praktische voorbeelden uit het dagelijkse leven, om zo elke bouwtechniek om een begrijpbare en duidelijke manier uit te leggen. Lesgeefster Charlotte Claessens is sinds 2011 aan de slag als energieconsulente, en is sinds kort in het bezit van een Masterdiploma milieuwetenschappen en –management. Communiceren en animeren zitten in haar bloed. Met enthousiasme past ze dan ook telkens haar boodschap aan haar doelpubliek aan. Of het nu gaat om een seniorenpubliek, (jong) volwassenen of een kwetsbare doelgroep: elk ieder krijgt een vorming op maat.

Overisoleren bestaat niet. Verkeerd isoleren wel. Je kan het dus maar beter goed doen. Of laten doen. Hoe het juist moet ontdek je tijdens de isolatieavond.

Het vormingsaanbod van 2014

Isoleren kan je leren

In deze voordracht zoeken we naar interessante en nuttige ingrepen die je thuis kan toepassen. We bekijken waar het mis kan gaan, en waar je op moet letten. Wat is hoogrendementsglas? Waar gebruik je XPS? Wat zijn de risico’s van spouwisolatie? Een praktijkgerichte opleiding met aandacht voor het rendement.

Een muts voor je huis

Je dak of zolder isoleren? De beste investering die je kan doen. Soms hoor je nog de fabels: overisoleren, vochtproblemen,… We kunnen er kort in zijn: overisoleren bestaat niet. Verkeerd isoleren wel. Je kan het dus maar beter goed doen. Of laten doen. Wil je weten hoe het moet? Kom dan naar onze isolatieavond.

Energie besparen op grootmoeders wijze

Waarop moet ik letten als ik een aannemer laat komen? Is dat echt wel nodig zo’n dampscherm? En wat bedoelt mijn aannemer eigenlijk met een luchtdichtheid? Met enkele concrete tips van de energieconsulent voorkom je slecht uitgevoerde werken. Daarenboven ga je in deze vorming ook op zoek naar de energievreters en de sluipverbruikers in je woning, en zorgen enkele handige ouderwetse tips en handelingen voor een verlaging van de energiefactuur.

Energieboekhouding

Eerst en vooral krijg je meer inzicht in je energiefactuur. We tonen je hoe je de voordeligste energieleverancier kan vinden. Als een bekwaam boekhouder leer je ook je energieverbruik stap voor stap opvolgen en evalueren. Je bekijkt hoe je de energiestromen in huis meet. Want ‘meten is weten en gissen is missen’. De grote energievreters worden grondig onder de loep genomen. En je krijgt een overzicht van notoire sluipverbruikers en hoe je ze kan aanpakken. Tot slot bekijken we hoe je je energiefactuur naar je hand kan zetten.

Led en verlichting (gloednieuw)

Allereerst krijg je een ludieke inleiding over de geschiedenis van de lamp. Ook geeft de lesgever je uitleg over de technische aspecten van verlichting en het correcte lichtplan. Want welke lamp past nu eigenlijk op welke plaats? Wist je dat spaarlampen geen ideale kandidaten zijn voor de kelder, de garage of de gang? Of dat LED-lampen niet houden van ingesloten armaturen? Je komt het allemaal te weten op de vorming LED en verlichting!

Data

  • 3 februari 2014 / Genk / 20u00 / LED en verlichting. Contact: Jan Voortmans 089/35 44 01
  • 19 februari 2014 / Bassevelde-Zelzate / 19u30 / Isoleren kan je leren. Contact: Carine Kerckhaert 09/373 88 66
  • 20 februari 2014 / Dworp / 20u00 / Energie besparen op grootmoeders wijze. Contact: Bert Ceyssens 02 381 30 58
  • 20 februari 2014 / Gewest Leuven / 20u00 / LED en verlichting. Contact: Gerda De Ruyter, 016/64 02 36
  • 12 maart 2014 / Bassevelde-Zelzate / 19u30 / Energieboekhouding. Contact Carine Kerckhaert, 09/373 88 66
  • 18 maart 2014 / Torhout / 19u30 / Combinatie Energieboekhouding en Energie besparen op grootmoeders wijze. Contact: Frida Sap, frida.sap@skynet.be
  • 18 maart 2014 / Gent-Mariakerke / 20u00 / Isoleren kan je leren. Contact: Luc Deroo, luc.deroo1@telenet.be
  • 9 oktober 2014 / Tielt / 20u00 / Energie besparen op grootmoeders wijze. Contact: Filiep De Ketelaere, Filiep.de.ketelaere@telenet.be

 

Geïnteresseerd?

Leden kunnen elke weekdag tijdens de kantooruren bij hen terecht voor onafhankelijk  en persoonlijk advies over alles wat met energie te maken heeft: van juridische klachten tot premies, subsidies, leningen en specifieke technische vragen rond bouwen en renoveren. Contact: energieconsulent@gezinsbond.be of 02 507 88 60. Heb je interesse in een dergelijke vorming maar is er voorlopig geen in jouw buurt? Neem dan contact op met je plaatselijke Gezinsbondafdeling en vraag of het mogelijk is de energieconsulent te contacteren en een vorming in te plannen in de afdeling.