Wegwerp- of herbruikbare luiers?

Wegwerp- of herbruikbare luiers?

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 17/01/2018
Luiers horen bij een baby, daar valt weinig over te discussiëren. Over het type luier daarentegen... Dit artikel vertelt meer over wegwerp-, ecologische en herbruikbare luiers. Je krijgt een overzicht van luiertheken en organisaties waarbij je terecht kan voor advies.
My Fair Baby herbruikbare luiers
Illustratie: Katerina Voitko - www.runak.eu

 

 

Wasbare luiers, geen oude katoenen doeken meer

Wasbare luiers bestaan al eeuw en dag, alleen brachten ze vroeger een pak meer werk en organisatie met zich mee. De herbruikbare luiers van vandaag zijn gelukkig niet meer te vergelijken met de oude katoenen doeken die onze ouders en grootouders gebruikten. Moderne wasbare luiers hebben de vorm van een wegwerpluier en bestaan in verschillende vormen, maten en kleuren. Je sluit ze niet langer met spelden, maar met klittenband, knoopjes of lintjes... De website van Klein Spook geeft heel wat informatie, weetjes, demofilmpjes, foto’s en praktische tips rond het gebruik van herbruikbare luiers. Meer info en/of workshops vind je onder andere bij Expertisecetra Kraamzorg, Klein Spook, Luierhoek, Milieuadvieswinkel, Ecobaby, Uitwasbare luiers en Doekjes en broekjes. Heb je geen tijd en/of plaats om luiers te wassen en te drogen te hangen? In sommige regio's kan je gebruik maken van Washcot, een dienst die wekelijkse je luiers ophaalt en levert.

Verschillende organisaties en (web)winkels organiseren infoavonden, waar je leert hoe een herbruikbare luier werkt en welke modellen zoal bestaan. Omdat niet elke luier hetzelfde zit en het ene kind beter gebaat is bij een bepaald type, kan je op veel plekken ook een testpakket huren.

Verschillende types en motiefjes

Er bestaan verschillende types herbruikbare luiers, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Bij sommige modellen zit het overbroekje aan de luier vast, bij andere moet je een los waterdicht overbroekje over de luier trekken. Daarnaast zijn er eenvoudige strikluiers, langwerpige rechthoekige lappen met twee koordjes. Je vindt ze in tal van kleuren, stoffen en motiefjes. De meeste modellen maken gebruik van een biologisch afbreekbaar inlegvliesje dat de ontlasting opvangt. Het papier laat vocht door, maar niet de ontlasting. Is het vuil, dan gooi je het in het toilet. Handig is een luierzak waarin je de vuile luiers kan stockeren. Je kan hem in de wasmachine uitduwen zonder daarbij je handen vuil te maken.Er bestaan ook “luierservice”-diensten. Je krijgt een speciale emmer thuis om je gebruikte luiers in te deponeren. Die wordt wekelijks opgehaald, waarbij ook een nieuw pakket schone luiers overhandigd wordt. Een ervan is Washcot.

Verkooppunten, infoavonden, uitleendiensten

Verschillende organisaties en (web)winkels organiseren infoavonden, waar je leert hoe een herbruikbare luier werkt en welke modellen zoal bestaan. Omdat niet elke luier hetzelfde zit en het ene kind beter gebaat is bij een bepaald type, kan je op veel plekken ook een testpakket huren. Op die manier kan je rustig uitproberen wat je het meest bevalt, alvorens je de investering maakt. Enkele van die verkooppunten en uitleendiensten zijn Klein Spook, EcoBaby, De Luierhoek, Doekjes en Broekjes, Kudzu, Mama i, Engeltje Bengeltje en Grace is Green, maar er bestaan vast nog meer punten bij jou in je buurt. Neem zeker ook eens een kijkje op baby.ecoplan.be of op milieuadvieswinkel.be. De aankoop van een startpakket luiers is vaak een hele investering. Daarom geven veel gemeentes hun inwoners een duwtje in de rug. Kijk op www.ovam.be of je gemeente premies ter beschikking stelt voor de aankoop van herbruikbare luiers. Valt het aankoopbedrag desondanks toch nog tegen? Dan kan je bij de geboorte van je baby misschien een ‘herbruikbare luierrekening’ openen in plaats van de klassieke pamperrekening. Of je kan overwegen om de herbruikbare luiers tweedehands te kopen.

De afvalberg van wegwerpluiers

Hoewel ze gemakkelijk in gebruik zijn, zorgen wegwerpluiers voor een gigantische afvalberg. Soms wel een vuilniszak per week per baby, of één ton gedurende de eerste levensjaren.Wegwerpluiers zijn vaak chloorgebleekt en gemaakt van houtpulp en slecht afbreekbare chemicaliën. De waterdichte buitenkant wordt gemaakt van plastic, afkomstig van petroleum. Onderzoek stelde vast dat herbruikbare luiers beter zijn voor het milieu dan wegwerpexemplaren, ook als je de energie van het wassen en het eventueel drogen meetelt. Ze veroorzaken minder afval en stoten gedurende hun hele levensduur (productie, gebruik en afvalverwerking) 1,5 tot 2,5 x minder CO2 uit dan wegwerp luiers. Verder gebruiken wasbare luiers tot 7 x minder land dan wegwerpluiers (land dat nodig is om grondstoffen te produceren). De Milieuadvieswinkel legt uit waarom het moeilijk is om wegwerpluiers te recycleren. Het magazine Eos schreef een heel interessant en uitgebreid dossier over de impact van luiers.

Ecologische wegwerpluiers

Er bestaan verschillende merken van duurzamere wegwerpluiers, zoals Moltex Öko, Naty Nature Babycare, Bambo Nature en Attitude. Moltex Öko is de allereerste luiers met een FSC-label op de Belgische markt. Bij de productie van deze luiers wordt gebruik gemaakt van papierpulp, afkomstig uit duurzaam beheerde, FSC-gecertificeerde bossen. De absorptiekern van de luier is 100% chloorvrij, de beschermingsfolie 100% biologisch afbreekbaar en de papierpulp is gebleekt met zuurstofwater. Ook de verpakking is composteerbaar. Een beter alternatief dan standaard wegwerpluiers, maar het blijft wel afval. Meer info over de milieuvriendelijkheid van deze luiers vind je op de website van de milieuadvieswinkel. Is je kindje uit de luiers maar heb je nog enkele exemplaren over? Je kan ze doneren aan de Pamperbank, die luieroverschotten verdeelt aan gezinnen met een beperkt inkomen. 

 

Ook gepost in: Maatschappij & Lifestyle