Bezoek de eerste Babytheek in Elsene

Na een geslaagde growfundingactie en heel wat werk achter de schermen is de eerste Babytheek van start gegaan: Babytheek Elzenhof in het Gemeenschapcentrum Elzenhof in Brussel.
© Netwerk Bewust Verbruiken

Hoera, er is een kindje in aantocht! Snel de babykamer inrichten! Wat heb je daarvoor nodig? Veel, als je de vele geboortelijsten en adviezen mag geloven. Nochtans worden heel wat spullen slechts kort of nooit gebruikt. Jonge ouders kijken aan tegen forse kosten, terwijl 4 op 10 kinderen in Brussel opgroeien in armoede. Onze uitleendienst voor babyspullen wil duurzaam babymateriaal toegankelijk maken voor iedereen.

Wat is de Babytheek?

In de Babytheek, de bibliotheek voor babyspullen, kan je babygerief ontlenen. Het is een handig uitleensysteem voor babyspullen die je slechts kort nodig hebt. Of je nu klein woont, een beperkt budget hebt of wil kiezen voor minder spullen… Net zoals je naar de bibliotheek gaat om boeken te ontlenen, kan je naar de Babytheek om spullen voor je kleine spruit te ontlenen. Het project wil zo bijdragen aan de deeleconomie, want waarom een kinderwagen aankopen als je die binnen enkele maanden toch niet meer nodig hebt? Lenen is de ideale oplossing. Dat is voordelig voor het klimaat (want er hoeven minder spullen aangekocht, geproduceerd en vervoerd te worden) en voor je portemonnee. Je kan spullen ontlenen voor lange termijn (max. 6 maanden), korte termijn (max. 3 weken) en testtermijn (max. 2 weken).

Ook mama Maria ziet de voordelen van een Babytheek: “Sommige babyspullen heb je maar enkele weken nodig. Spullen als een babybad, kinderwagen, speeltapijt, verschoonmat,… lenen bij de Babytheek zou de ideale oplossing zijn.”

De voordelen van de Babytheek

  • We verzamelen kwaliteitsvolle en duurzame babyspullen die lang in omloop kunnen blijven (zoals babybadje, verkleinkussen maxicosy, borstvoedingskussen, babybadje, babycook, wippertje, buggy, …)
  • We bieden een mogelijkheid om producten te testen (niet iedere baby vindt een draagzak fijn)
  • We verkleinen de afvalberg
  • We bieden een oplossing voor mensen die klein wonen
  • We brengen jonge ouders in contact met een concreet voorbeeld van gebruik in plaats van bezit
  • We creëren een ontmoetingsplek voor jonge ouders in het hart van Brussel

Hoe word ik lid?

Iedereen kan lid worden van de Babytheek. De Babytheek is er voor ouders en grootouders, arm of rijk, nieuw samengestelde gezinnen of alleenstaanden, ketjes en nieuwkomers, minimalisten en uitprobeerders,…  Als lid heb je toegang tot heel wat kwalitatieve babyspullen! Lees hier hoe je lid kan worden. De Babytheek is open op woensdagmiddag van 14u tot 16u in het GC Elzenhof in Elsene (Brussel). 

Lees meer:

 

De Babytheek in Elsene is een project van Netwerk Bewust Verbruiken en GC Elzenhof, met steun van gemeente Ixelles/Elsene, de Vlaamse Gemeenschapscommissie BrusselBe Planet en Repair Together 

Wil je weten of er binnenkort ook bij jou in de buurt een  Babytheek opent? Hou onze website in de gaten. Verschillende gemeenten en steden bereiden de opstart van een eigen Babytheek voor.