We moeten repareer- en deelinitiatieven bekender maken

We moeten repareer- en deelinitiatieven bekender maken

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 20/12/2019
Interview met Elizabeth Rodriguez van FZOVL, een vereniging die zelforganisaties van etnisch-culturele minderheden ondersteunt
Kangayaan (c) FZOVL

Repareren en delen is niet alleen goed voor het milieu. Het helpt je ook om je netwerk uit te bouwen, je talenten in te zetten, waardering te krijgen en om makkelijker toegang te krijgen tot kwaliteitsvolle spullen, ook al heb je het financieel moeilijk. Repareer- en deelinitiatieven kunnen met andere woorden bijdragen aan sociale inclusie. Netwerk Bewust Verbruiken wil dat sociale potentieel van repareer- en deelinitiatieven versterken. Hoe kunnen we dat best aanpakken? Dat is de vraag die we de komende maanden voorleggen aan verschillende onderzoekers, organisaties, denkers en doeners. 

Vandaag praten we met Elizabeth Rodriguez van FZOVL, de Federatie van Zelforganisaties in Vlaanderen. Dat is een vereniging die zelforganisaties van etnisch-culturele minderheden ondersteunt. De roots van de leden liggen in alle hoeken van de wereld: Latijns-Amerika, Afrika, de Arabische Wereld, Turkije, Oost-Europa, Vlaanderen,... Elizabeth is er educatief medewerker voor de regio Brussel. Delen en repareren behoren tot haar dagelijkse leven, dat draagt ze ook uit binnen FZOVL.

Ruilen, delen of weggeven?

Elizabeth Rodriguez: "Ik gooi nooit zomaar iets weg. Kleding, schoenen of babyspullen die ik niet meer nodig heb en nog in goede staat zijn, geef ik door. Meestal schenk ik ze aan mensen die ik ken: familie, buren, ouders van klasgenoten van mijn kinderen. Ik geef ook spullen aan een organisatie die mensen in armoede of vluchtelingen helpt." 

Ik geef niet om iets terug te krijgen

"Ik geef niet om iets terug te krijgen. Al gebeurt dat natuurlijk ook. Ik kreeg al kleren van mensen die ze niet meer nodig hadden. En mijn buurvrouw helpt mij heel vaak. Zij past op mijn kinderen, ik kook eens voor haar of omgekeerd. Dat gaat allemaal heel spontaan. Ik noem dat niet ruilen of delen, dat klinkt zo berekend, wij vinden het gewoon normaal vinden om elkaar te helpen."

Tonen dat weggeven en repareren 'normaal' zijn 

Elizabeth Rodriguez: "Ik krijg vaak een vreemde blik als ik vertel dat ik spullen weggeef. Dan zeggen mensen: waarom zou je al die moeite doen? Gooi het toch gewoon weg! Maar ik wil tonen dat het anders kan. Ik ben opgegroeid in Nicaragua. We hadden het niet breed en moesten zorgvuldig omspringen met onze spullen. Nieuwe spullen kopen was niet evident." 

We worden voortdurend platgeslagen met reclameboodschappen die vertellen dat we moeten consumeren. Dat moeten we een halt toeroepen

"Ik probeer mijn zorg voor spullen bewust door te geven aan mijn kinderen. Binnenkort wil ik met hen onze familie in Nicaragua bezoeken. Ik hoop dat ze zo beseffen dat we hier in luxe leven en leren waarom het belangrijk is om zorgvuldig met spullen om te gaan. Al mag ik zeker niet klagen. Mijn zoon van zeven vraagt zelf of hij kledij en speelgoed die hij niet meer gebruikt, mag weggeven aan kinderen die er wel iets aan hebben. En als er knoop loskomt van haar trui, dan naait mijn dochter van elf die er zelf weer aan." 

"Wanneer mijn zoon weer eens met z'n knieën door zijn broek zit, dan stik ik er een mooie lap op. Vriendinnen vinden het raar dat ik schoenen laat repareren, in plaats van direct nieuwe te kopen. Als de printer kapot gaat op kantoor, laat ik die herstellen. Ook dan krijg ik vreemde reacties. We worden voortdurend platgeslagen met reclameboodschappen die ons vertellen dat we moeten consumeren. Om erbij te horen, hebben we de nieuwste spullen nodig. Ik merk dat dit in mijn omgeving niet alleen geldt voor kleren of smartphones, maar zelfs voor huishoudtoestellen. Dat moeten we een halt toeroepen." 

Meer mensen laten kennismaken met deel- en repareerinitiatieven

Elizabeth Rodriguez: "Ik wil de leden van FZOVL graag nog meer meenemen in dat verhaal. Verschillende van onze lidorganisaties organiseren al een tweedehandsverkoop voor een goed doel. Anderen zamelen kapot textiel in om het te repareren en op te sturen naar familie of projecten in het land waar hun familie woont. Zelf ben ik actief in een socio-culturele vereniging voor Nicaragua die dat doet."

FZOVL wil graag eens een Repair Café organiseren in ons lokaal in Molenbeek. Zo kunnen meer mensen dat leren kennen

"Onze leden organiseren regelmatig naailessen. Daar leren mensen om zelf kleren te herstellen of te maken. Ik wijs mensen ook graag de weg naar Spelotheken, waar je spellen en ander kinderspeelgoed kunt lenen. Je vertelt dat er ook gereedschapsbibliotheken zijn waar je een boormachine of snoeischaar kunt lenen. Dat wist ik niet. Het lijkt me een goed idee om onze leden daarover te informeren, dat kan heel praktisch zijn voor hen." 

"We horen veel mensen klagen dat hun computer en smartphone niet goed meer werken, en dat ze niet weten waar ze ermee terecht kunnen. Als er ergens een Repair Café wordt aangekondigd, weten velen niet hoe dat precies werkt. Daarom willen we met FZOVL graag eens een Repair Café organiseren in ons lokaal in Molenbeek. Zo kunnen meer mensen ermee kennis maken. Hopelijk raken ze zo overtuigd om meer spullen te laten repareren of zelf te repareren. Het wordt in elk geval een boeiend experiment!"

 

Dit interview kadert in het project ‘Wij Repareren’ waarvoor Netwerk Bewust Verbruiken samenwerkt met Cera.

Wil je meer weten over FZOVL? Bezoek www.fzovl.be. Je vindt er ook contactgegevens van Elizabeth Rodriguez

Elizabeth Rodriguez