Het zijn stuk voor stuk beklijvende initiatieven: eenvoudig spitsvondig of gezellig hartverwarmend, een staaltje futuristische technologie , duurzame verhalen met een originele kwinkslag of gewoon initiatieven die onweerstaanbaar uitnodigend zijn en roepen ‘allen daarheen’. Geen idee te gek voor woorden. Deze lijst is uiteraard niet exhaustief. Mag het een gezellig proevertje en een onuitputtelijke inspiratiebron zijn voor nieuwe ontluikende plannen! Aan iedereen een creatief en inspiratievol 2015!
Originele kwinkslag
Belgisch Kampioenschap Cargofietsen
De cargofiets is een leuk en milieuvriendelijk alternatief voor Koning Auto of Koning Camionette. Hij verlost de dichtslibbende wegen en stadskernen van nog meer gemotoriseerde voertuigen. Op het eerste Belgisch Kampioenschap Cargo Fietsen konden deelnemers hun snelheid en behendigheid tonen en werd de eerste Belgisch Kampioen gekroond! Op naar de volgende editie in september 2015.
Auto van Bamboe
Wat als ... je fiets eigenlijk een auto was? Letse fietsactivisten bouwden hun fiets om tot een auto. Ze sjorden bamboe aan elkaar tot een kader met de grootte van een auto. Vervolgens trokken ze in hun zelfgebouwde auto de straten van Riga op om meer ruimte te eisen voor fietsers. De ‘zwakke’ weggebruikers worden helaas nog te vaak in een gevaarlijk hoekje geduwd in het verkeer.
Eenvoudig spitsvondig
Deelicoontjes
Heb je een haagschaar, wok of naaimachine die je met de wereld wil delen? Dat kan nu nog eenvoudiger: plak je brievenbus vol met icoontjes van spullen die je te delen hebt. Op deze website verzamelen ze heel wat icoontjes om je brievenbus om te toveren tot de meest uitnodigende en hipste brievenbus uit de straat!
Bier uit de gracht
Wie Nederland zegt, zegt grachten. De Amsterdamse kunstenares Henriëtte Waal ging op een wel heel bijzondere manier aan de slag met grachtwater. Met haar buitenbrouwerij brouwt ze met lokaal aanwezig water en plaatselijke planten (brandnetel, lindebloessem enz.) bier. Haar project mixt watereducatie en duurzame waterzuivering tot bier met een landschapssmaakje. Daar kunnen we alleen maar schol op zeggen!
Gezellig hartverwarmend
Little Free Library
Kleine, charmante boekenkastjes die plots opduiken in het straatbeeld: tegen gevels van huizen, op palen langs de straat of overal waar je ze kwijt kan. Snuisteren naar boeken krijgt opeens een hoog Amélie Poulain - gehalte! Je neemt een boek mee en laat er één in de plaats achter. Het gedeeld leesplezier zal er wel bij varen!
Geefpleintje
Ann De Craemer riep op om van ‘Geefpleintje’ het woord van het jaar te maken. En gelijk heeft ze, de geefpleintjes schoten als paddenstoelen uit de grond het voorbije jaar. Op een geefplein is alles gratis, te - geef. Geefpleintjes tonen bovenal dat solidariteit aan een warme opmars bezig is.
Geef een stukje van jezelf
Geef een stukje van jezelf! Met deze slogan daagde de Kringloopwinkel iedereen uit om dit jaar een zelfgemaakt cadeau te knutselen, bakken, schrijven ...Creatief, origineel, goedkoop én een warme remedie tegen overmatig consumeren.
Tikkeltje futuristisch
Lamp op zwaartekracht
Zwaartekracht is gratis, onbeperkt en onschadelijk voor het milieu. Ontwikkelaars werken aan Gravitylight, een lamp die je gedurende een aantal seconden moet opheffen waarna de zwaartekracht haar werk doet. Drie seconden heffen is goed voor een half uur licht!
Ocean Cleanup
Onze oceanen zwemmen vol plastiek. Boyan Slat ontwierp The Ocean Cleanup, een installatie om plastiek uit de oceanen te vissen. Via crowdfunding werd intussen genoeg geld ingezameld om een pilootproject op grotere schaal uit te tesen. Boyan kan wel eens, in een niet eens zo verre toekomst, de redder van de oceanen en al het leven erin worden.
Allen daarheen
The Zero Waste Shop
De eerste verpakkingsvrije winkel Robuust -The Zero Waste Shop opende zijn deuren te Antwerpen. Te zien aan het aantal likes en shares op deze websites werd het enthousiasme ruim gedeeld! Droogwaren, zeepwaren, wasverzachters en zoveel meer kunnen er verpakkingsvrij gekocht worden. Hopelijk volgen de andere steden en dorpen in België snel!
Rooffood
Het dak van de wereld bevindt zich ... in Gentbrugge. Sabien en Nine planten er op het dak van een bedrijvencentrum de dakmoestuin Rooffood en brengen zo ‘landbouw naar de stad’. Voor een verse seizoensgebonden maaltijd hoef je het dak niet zelf te beklimmen. Een fietskoerier bezorgt het bij je thuis of op het werk.
Kortrijk Congé
Kortrijk verkeerde op 12 en 13 juli 2014 in een staat van uitzondering. Gedurende 25 uren werd de stad overgeleverd aan de burgers die zich engageerden voor een gemeenschapsexperiment. Zij creëerden er een tijdelijke gemeenschap. De economie- in de vorm van engagementen- draaide er zonder geld en zonder consumptie. De pasmunt: wederzijdse waardering voor een hoger bruto nationaal geluk.